Talllinnas ja Harjumaal esmaspäeva jooksul eri aegadel ja mitmes eri kohas läbiviidava koostööoperatsiooniga kontrollitakse nii kohustuslike talverehvide olemasolu kui ka rehvide mustri sügavust.

Põhja prefektuuri liiklustalituse vanema Sirle Pai sõnul ei ole kontrolli eesmärgiks autojuhtide karistamine vaid meeldetuletamine, et talverehvid on kohustuslikud. Siiski, tõsiste rikkumiste puhul ei saa politsei vaid hoiatuse ja näpuviibutusega piirduda.

„Kuigi sügis on sel aastal olnud üldiselt pehme, on nii tee kui ka õhutemperatuur pidevalt nii madalal, et suverehviga enam kindlasti sõita ei tohi. Nii mõnelgi hommikul on must jää halvasti üllatanud päris paljusid autojuhte,“ ütles Sirle Pai. „Praegusel ajal suverehvidega sõitmine tähendab iseenda, oma auto ja kõigi kaasliiklejate tervise ning vara kõrgendatud ohtu seadmist.“

Pai sõnul on võrreldes möödunud aastaga pilt hea. "Inimesed on talveks valmistunud ning meie silm ei tabanud ühtegi autot, millel oleksid all vaid suverehvid,“ kinnitas ta.

Kuigi üldjoontes on olukord positiivne, toob Pai markantseid näiteid selle kohta, milliste rikkumiste tõttu autojuhte korrale kutsuti. Näiteks tabati sõiduk, millel olid ees kaks suverehvi ja taga kaks siledat lamellrehvi;  auto, mis sõitis ühe suverehvi, ühe naast- ja ühe lamellrehviga ning ühe tühja rehviga ning ühel sõidukil oli üks ratas kinnitatud viie poldi asemel vaid kahega.

„Need näited panevad küll esialgu muigama, kuid asja teeb tõsiseks see, et nii seatakse reaalselt ohtu enda ja kaasliiklejate tervis ja elu. Kuna auto käitumine talvisel või muutlike oludega teel sõltub suuresti rehvide seisukorrast, ei tohiks mingil juhul võtta täiendavaid riske kulunud või nõuetele mittevastavaid rehve kasutades,“ toonitab Sirle Pai.

Talverehvid on kohustuslikud kasutada 1. detsembrist 1. märtsini. Talverehvide mustri minimaalne sügavus peab olema 3 millimeetrit.