Umbes nädala eest kuulis Õismäe teel asuva kortermaja elanik Ruth puurimist. Ruth ei pidanud seda esialgu millekski. Alles mõni aeg hiljem selgus õõvastav tõsiasi: puurimis- ja betoonimistööd leidsid aset maja räästa all paiknevate tühimike täitmiseks. Neis tühimikes aga elutsesid kümned - kui mitte sajad - pääsukesed koos enda vastkoorunud poegadega.

Ruthi sõnul ei olnud keegi eelnevalt remonditöödest majaelanikega rääkinud. Ka tekitab majaelanikus kummastust tõik, et nii kinnisvarahaldur Anne Nuude kui ka töid teostanud remondimehed ei pannud tähele maja tühimikes kaitset leidnud lindude pesasid ning nendes olnud pääsupoegi.

Kortermaja elanik Ruth on viimase nädala veetnud unetuna ning pisarais. "Kes karistab selle jubeda massimõrva eest? Kes tasub pääsukeste surmade eest?" küsis ta väriseval häälel. Ruthi sõbranna, pääsukeste surmadest Facebookis teada andnud Sirje lisab, et sõbranna on veetnud viimase nädala täielikus agoonias. Viimasel korrusel elades ei ole tal enda poegi taga nutvate pääsukeste kisast pääsu: hitchcockilik kaos varitseb teda iga akna taga.

Pääsukeste nutt

Pärast pesade kinnimüürimist on linnud umbes nädala jagu ümber maja tiirlenud, üritades paaniliselt värske betooniga kinni silutud pesadesse pääseda. Delfi sealviibimise ajal oli näha linde parvedena ümber maja lendamas ning meeleheitlikult räästaalustest kinnimüüritud pesadest tagasi põrkumas. "Kuulake, nad ju nutavad," ütles Sirje murtult.

Sirje sõnul ei ole päeval valitsev vaatepilt aga pooltni nii õudne kui see, mis ülemiselt korruselt hommikuti ja õhtuti vastu vaatab: "Kõige hullem on hommikuti ja õhtuti, kui pääsukeste vanemad tulevad enda poegi otsima, lootuses neile toitu pesasse tuua - pesadesse, mida enam ei ole."

"Nad on paanikas, otsides pääsu poegadeni, tormavad ülakorruse akendesse, ei mõista, miks on suletud ligipääs nende armsatele poegadele," kirjeldas Sirje kortermaja akendest avanevat vaatepilti. "Mida teed emasüda, kui su lapsed surevad nälga betoonseina taga ja kõik on kinni müüritud igaveseks? Sa ei näe enam kunagi oma armsaid poegi, sa ei saa neid kunagi enam tagasi."

Õismäe tee 9 kinnisvarahaldur Anne Nuude, keda nii Ruth kui Sirje "pääsukeste mõrvariks" nimetavad, ei olnud esialgu nõus Delfile kommentaari andma, ent lisas hiljem, et sai surnud pääsupoegadest teada juba laupäeval. Pääsukeste pesade hävimisest andis talle teada objektil betoonimistöid läbi viinud töömees. Edasistest selgitustest Nuude keeldus.

Ruthi sõbranna Sirje kinnitab, et pääsukeste pesade massilisest hävitamisest on teada antud ka juba ornitoloogidele ja vastavatele ametitele. Sama kinnitab ka Keskkonnaamet, lisades, et edaspidi tegeleb asjaolude täpsustamisega juba Keskkonnainspektsioon.

Keskkonnaameti looduskaitse osakonna juhataja Tarvo Roose kinnitusel on lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ajal, samuti pesade ja munade hävitamine täielikult keelatud.

Jaga
Kommentaarid