Mõniste vallavanem Katrin Roop ütles, et ministrite infotunnist jäi mul väga asjalik mulje. "Ajakirjanduslikku vahtu kogu pagulastemaatika ümber on olnud väga palju. Nõustun täiest arvamusega, et see hakkab üle piiride minema. Just selline hirmutamine. Hirm on hea, aga see ei tohi ülemäära inimeste otsustusi puudutada," selgitas Roop.

Mõniste vald ei erine pagulasküsimustes ülejäänud Eestist. Arvamused on üldiselt väga erinevad. Seetõttu ei söanda vallavanem pagulaste aitamises kindlat seisukohta öelda.

Väikeste valdade esindajad on siiamaani saanud peamist infot pagulasteemade kohta eelkõige ajakirjandusest. "Ei ole ühtegi uudisteportaali, mis seda ei kajasta. Ja teine on siseministeeriumi koduleht, mida sai vahetult enne kohtumist uuritud," selgitas Roop.

Räpina vallavanem Teet Helmi sõnul on hea, et ministrid selgitas pagulaspoliitika tausta. "Kui me oleme Euroopa Liidus, ei saa me suhtuda nii, et abirahad on toredad, kuid probleemid on võõrad. Ka probleeme tuleb koos lahendada. Ja sellele oli seletust piisavalt."

Vallavanem usub, et tingimused pagulaste vastuvõtuks saavad omavalitsustes välja kujuneda vastavalt vajadustele. "Kui on näiteks üks noor pere, tööjõuline isa ja ema, kaks-kolm last ja nad oskavad midagi teha, siis usun, et meie valla tööandjad suhtuvad neisse mõistvalt," ütles Helm, ja lisas, et valla otsus sõltubki kõigepealt sellest, mis seisukohal on tööandjad: keda soovitakse ja kui palju. Sellest tulenevalt tuleb ka otsus.

Vaata galeriist pilte Tartu kohtumisest!

Täna kohtusid Pevkur ja Tsahkna omavalitsuste juhtidega Jõhvis ja Tartus, homme kell 10 algab kohtumine Pärnus, kell 15 Tallinnas.

Euroopa Komisjon esitas 13. mail rände tegevuskava, millega tehakse ettepanekud Vahemere põgenikekriisi lahendamiseks. Eile Brüsselis toimunud siseministrite kohtumisel lepiti kokku, et Eesti võtab esialgu solidaarselt vastu 150 pagulast kahe aasta jooksul, aasta lõpus peaks sellele arvule lisanduma veel 20-30 pagulast.