Loomade hoiupaiga juhataja Larissa Kozõreva sõnul läks aasta jooksul uude koju 300 koera ja veel 400 oma vanasse koju tagasi.

Kozõreva sõnul vastutavad koeraomanikud rohkem oma lemmiku eest ja enamus koertest on kiibistatud ning hoiupaik saab leitud kiibiga koera omanikule ruttu tagastada.

Hoopis kurvem lugu on tema sõnul aga kassidega. Aastaga läks varjupaigast koju 460 kassi, neist uude koju vaid 145. "Seda on vähe," oli Kozõreva nördinud. "Inimestele ei tule pähe oma kasse meie juurest otsida. Kui nad kaotavad kass, siis nad ei pöördu meie poole, vaid võtavad uue kassi. Kassi pealt on aga näha, et on olnud kodukass, aga pere ei tunne tema vastu enam huvi. Nad on ka kiibita."

Hulkuvate kasside arv kahjuks ei vähene

Hoiupaiga juhtatajat teeb murelikuks ka see, et inimesed lasevad kassid omapäi jalutama ja nii jäävad loomad auto alla.

Sügisel hoiupaigas ilmavalgust näinud 41 kutsikast on enamik leidnud uue kodu. Varjupaigas ootab omale peremeest veel kolm beeži ja viis pruuni kutsikat, kellest üks on juba broneeritud.

Kozõreva sõnul on uut elu uues kodus alustanud ka üks sügisel Õle tänavalt vanemalt naiselt ära võetud isane koer ja üks emane. "Kui inimesed soovivad, võib nad tulla tutvuma teiste koertega," rääkis hoiupaiga juhataja. "Nad naudivad jalutuskäike ja kõik nad hoiavad puhtust."

Varjupaigas on aga siiani 105 kassi, kes ootavad uut kodu ja 64 koera, kes on hoiupaigas veetnud enam kui seadusest tulenevad 14 päeva.

Kozõreva paneb kõigile loomaomanikele südamele, et aastavahetust tähistama minnes tuleb jätta oma lemmikud koju, et nad ilutulestiku säras ja käras kaduma ei läheks.

Kozõreva sõnul on hoiupaigas just aasta esimene nädal väga pingeline, sest ilutulestiku kärgatused on loomad jooksu ajanud ja nendel seetõttu puurid täis.

Ka tuletas ta meelde, et alates uuest aastast on kasside kiibistamine kohustuslik.

Ning neid, kes jõululauas ülesöömise pärast end värskes õhus liigutada tahavad, kutsus ta loomade hoiupaika koertega jalutama. Jalutaja peab aga olema vähemalt 18-aastane.