Selline ajastus tekitab küsimuse, kas IRL üritab oma positsiooni eelseisvatel valimistel läbi Indrek Tarandi nime tugevdada.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu sõnul on aus, et erakond annab oma võimalikust eelistusest teada enne riigikogu valimisi, kuna just uus parlament hakkab valima järgmist presidenti, seega peaks olema teada, kuidas erakonnad kavatsevad kandidaate valida.

Indrek Tarandi üllatavat otsust kandideerida seekord IRL-i lipu all (eelmistel presidendivalimistel oli ta Keskerakonna kandidaat) põhjendati pressikonverentsil tema missiooniga puuetega inimeste õiguste eest seismisel. Nimelt on Tarand alates 2013. aastast Eesti liikumispuuetega inimeste liidu president.


Oma kandidatuuri selgitab Tarand läbi kuu aja pärast toimuvate riigikogu valimiste programmi. "Riigikogu valimiste üks teema on ühiskonna sidustamine ja see, et puuetega inimesi ei tohi maha jätta. Puuetega inimeste esindajad on endale võtnud raske ülesande kandideerida riigikokku ning ma olen lubanud neid toetada. Nad teevad seda IRL-i nimekirjas, siit edasi on kõik juba loogiline järeldus," põhjendas Tarand oma otsust.

Küsimusele, kas Indrek Tarand ei hakka oma provokatiivse naljamehe kuvandiga mõjutama ka erakonna tõsiseltvõetavust, Reinsalu otseselt ei vastanud, keskendudes vaid sellele, et Tarand on kodanikuühiskonna eest võitleja ning neile sobiv kandidaat.

Tarand tunnistas, et tark inimene kardab alati midagi, kui rääkis naljamehe olemuse üle kandumise võimalusest puuetega inimesi puudutavasse debatti. "Meil on aega, et näidata, kui tõsiseltvõetavaks võib mõni kodanik aja jooksul areneda," ütles Tarand, lubades, et suhtub ka edaspidi poliitikasse kerge huumorigarneeringuga.

Kui 2011. aastal oli üks Tarandi Keskerakonna kandidaadiks meelitajatest sel ajal Keskerakonda kuulunud Aivar Riisalu, siis ka seekord räägitakse just tema mõjust. Nii tõi Riisalu Keskerakonnast üle tulles endaga IRL-i kaasa ka Tarandi.

Tarandi saamine erakonna kandidaadiks presidendi valimisel pole siiski veel selge, erakond arutab ka teisi võimelikke kandidaate, kelle vahel tehakse lõplik valik. Indrek Tarand on aga IRL-i esimehe, Urmas Reinsalu eelistus.