Riigipea ning IRL-i esimees Margus Tsahkna, Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski rääkisid nii konkreetsetest probleemidest, mis praegu kiirelt lahendust ootavad kui ka pikematest algatustest.

Ilves ütles kohtumise järel, et ta muretseb, et valitsuserakonnad ei jääks takerduma väiksemate asjade taha. "Omavahelisi nägelemisi võiks vähem olla. Ma usun, et Eestil on palju olulisemad küsimused ja suuremad väljakutsed, kui kes läheb Luxembourgi," sõnas president.

"Ma usun, et Eesti kui avatud lääneriik Euroopas võiks võtta mõistliku hoiaku ka kooseluseaduse puhul," arvas Ilves ning lisas, et ollakse mures populismi tõusu pärast ja kuidas kasutatakse ära vastuseisu teatud asjadele, mis tegelikult on kolmandajärgulised.

Ilvese sõnul on suured asjad vaja ära teha. "Haldusreform on lahendamata probleem alates 1992. aastast. Võiks selle lõpuks ära teha. Samuti töövõimereform on väga oluline asi, mis tuleb ära teha, kui me tahame olla kestlikud," märkis riigipea.

"Ma tiivustasin valitsust tegelema nende suurte asjadega ja leidma kiireid lahendusi nendele väiksematele asjadele," võttis president kohtumise kokku.

Peaminister Taavi Rõivas nõustub, et tegeleda tuleb olulisemate teemadega kui kontrollikoja liikme kandidaat

"Loomulikult olen ma nõus vabariigi presidendiga, et kogu valitsusel on põhjust väga palju nende teemadega tööd teha ja mitte näägelda mingite väiksemate teemade pärast. Üksikküsimustes nagu näiteks Euroopa Kontrollikoja kandidaadi nimetamine ei ole kohane pikalt jäika joont hoida ning kõigil valitsuse osapooltel on põhjust keskenduda lahenduste otsimisele," tõdes Rõivas.

"Tegelikult, kui me valitsuse tööd vaatame, siis ega 95 protsenti ajast me täpselt nii teemegi, et tegeleme suurte küsimustega, ja mõnikord need väiksed küsimused, kus ei ole lahendust, on pälvinud lihtsalt ebaproportsionaalselt palju tähelepanu avalikkuse ees," leidis peaminister.

Rõivas tänas presidenti toetuse eest valitsuse poolt ettevõetud suurtele reformidele nagu haldusreform ja töövõimereform.

Vaata galeriid presidendi ja võimuerakondade juhtide kohtumiselt!

Pärast kohtumist saadetud pressiteates märkis president, et kohtumisel koalitsioonierakondade juhtidega kutsus ta neid üles mitte dogmades kinni olema.

"Teil on ees veel kolm aastat. Ärge võtke seda kui paratamatust, vaid kui võimalust Eestit paremaks teha," ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel valitsuserakondade juhtidega.

Keegi ei pea oma dogmades kinni olema, koalitsioonil tuleb tabuteemasid kartmata otsida ja leida üksmeel, mis aitab Eestit edasi viia.
Toomas Hendrik Ilves

"Keegi ei pea oma dogmades kinni olema, koalitsioonil tuleb tabuteemasid kartmata otsida ja leida üksmeel, mis aitab Eestit edasi viia," rõhutas president Ilves.

Ta nimetas kohtumist koalitsioonierakondade juhtidega asjalikuks aruteluks vastastikust umbusaldust tekitavate küsimuste üle ning samuti suurtest reformidest, olgu nendeks haldusreform kui osa riigireformist või tööhõivereform.

Eestil on suuremad väljakutsed kui see, kes läheb siit Euroopa Kontrollikotta ning Eesti avatud Euroopa riigina võiks nüüd lahendada kooseluseaduse rakendusaktide küsimuse, sõnas president Ilves.

"Kohtumine oli kasulik loodetavasti ka valitsusparteide omavahelisele suhtlemisele," ütles riigipea.