Akadeemia tee 30 asub endine Tallinna gümnaasium, mis on juba paar aastat mahajäetud. Päästjatele on see koht tuttav nagu ka Õismäel tühjalt seisev koolimaja, sest mõlemaid hooneid tuleb üsna regulaarselt kustutamas käia.

Siin hulguvad narkomaanid, lapsed ja kodutud.

63-aastane kodutu Aleksander, kes fotograafi märkas, tõttas kohe lähemale. "Tahad ma näitan sulle koolimaja seest?" küsis ta piltnikult, kes osutas ohtlikkust ja sissepääsu keelavatele siltidele.

"No mida!" naeris seepeale Aleksander, ise paljajalu klaasikildudega kaetud pinnal jalutades.

Koolimaja taga on värav, mis lükkamise peale avaneb, ka endise koolimaja uks on lahti. Maja, kus aastaid oli kuulda laste kilkeid, kus hangiti tarkust ja saadi teadlikumaks, on täna vaikne ja mahajäetud.

Klassiruumides on seinal tahvel, laes mõnes kohas valgustid, põrandatel klaasikillud.

Aleksander näitab oma magamiskohta klaveri kõrval. "Ei, see ei mängi enam," mõtiskles ta suitsu kimades. "Näe - siin on narkomaanide veri," osutab mees pruunidele laikudele oma magamiskoha kõrval.

Aula, kus oli suurem tulekolle, on tahmunud. Seinad söestunud. Alles paar päeva tagasi põles siin lagi. Kuidas see põlema läks, on Aleksandrile mõistatus. Mees visati kõrvalt sotsiaalkeskusest välja, nüüd elabki ta seal, kus juhtub.

Mees ei pane klaasikilde tähelegi. Oma jalgade pärast ta ei karda, kuid muretseb laste pärast, kes kõigile avatud mahajäetud koolimajas iga päev mängimas käivad. "See on ju ohtlik koht neile," muretseb ta.

Enne tühjaksjäämist kasutas haridusamet Akadeemia tee 30 hoonet manööverpinnana remondis olevate koolide õpilaste majutamiseks. Alles 2010. aastal oli linnal plaan rajada majja vaba aja keskus.