"Eilsetes väljaütlemises on palju segast sees. Need on magedad argumendid," ütles Talvik kokkuvõtlikult. Talviku sõnul jälgiti põhjalikult, missuguseid vabandusi PPA peadirektor Elmar Vaher oma tegude põhjenduseks tõi. 299 eurot maksvate kõrvaklappide puhkusel ostmist töökohustuste täitmiseks pidas Talvik arusaamatuks ja väitis, et puhkuse ajal ei tohi ametnik tööalast krediitkaarti kasutada.

Lisaks ei pidanud Talvik usutavaks Vaheri põhjendust 139 eurot maksvate matkasaabaste ostuks. Vaher ostis matkasaapad 30. septembril, et saaks järgmisel päeval minna koos piirivalvurite ja Kaitseliidu juhatajaga riigipiirile.

Ametlik visiit toimus aga kuu aega hiljem. Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili ning PPA peadirektor Elmar Vaher külastasid reedel, 30. oktoobril 2015 Eesti ja Venemaa vahelise ajutise kontrolljoone kaguosa.

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Artur Talvik tõi välja, et Vaher vassis ka eile Postimehe otsestuudios, väites, et ostis suvel 7-8 paari kummikuid piirivalvuritele.

PPA väljavõttes ei ole kummikuostust märkigi. PPA pressiesindaja Tuuli Härson täpsustas, et kuigi eile võis Postimehe päevaintervjuus kuuldu põhjal ekslikult levima hakata info, et Elmar Vaher ostis 70-80 paari kummikuid, siis tegelikult oli selleks 7-8 paari. "Postimehele antud intervjuus ütleb Vaher, et ostis krediitkaardiga seitse-kaheksa paari kummikuid. Kokku on krediitkaardiga ostetud kuus paari kummisaapaid - üks paar 29. mail 2014. aastal ja viis paari 22. septembril 2014. aastal," täpsustas Härson.

"Ma ei ole väiklane tähenärija ja minu jaoks on need summad väiksed, aga mind häirib see, kuidas asju tehakse," kommenteeris Talvik.

Kui eile oli Talviku kindlaks seisukohaks, et Vaher peaks ametist tagasi astuma, siis täna oli ta pisut leebem: "Arvan, et see on kaalumise koht."

Kuula Talviku pikemat selgitust videost!


Vabaerakonna saadik ja korruptsioonivastase erikomisjoni juht Artur Talvik esitas eile siseminister Hanno Pevkurile arupärimise seoses võimalikke politsei- ja piirivalveametis toimunud avaliku raha kuritarvituste ning võimu kuritarvitamistega töötajate põhjendamatuks vallandamiseks.

"Meie käsutusse on antud kuludokomendid, kus on kirjas, et politsei peadirektor Elmar Vaher ostis asutuse kaardiga Tallinna lennujaamast 299 eurot maksvaid kõrvaklappe ning matkasaapaid 139,41 euro eest, väidetavalt vormi juurde, kuigi vormielementide ostmine käib ainult läbi riigihanke. Kui dokumendid on tõesed, siis tegemist on ametialase kuritarvitamise ning läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtete rämeda eiramisega eetilise käitumise etaloniks olevas riigiasutuses," lausus Artur Talvik.

Politsei- ja piirvalveameti (PPA) juht Elmar Vaher ütles eile Delfile asutuse krediitkaardiga ostude tegemist kommenteerides, et ei näe tagasiastumiseks põhjust, kuid teeb seda otsekohe, kui siseminister seda soovib.

Riigikogu liige Ken-Marti Vaher märkis, et Elmar Vaher on tippjuhina viinud politsei- ja piirivalveameti kvaliteedilt selgelt uuele tasemele ja veab koos oma meeskonnaga politseisüsteemi nii nagu iga nõudlik kodanik seda eeldaks. "Eile ülesköetud juhtumis on tema antud selgitused minu jaoks ammendavad. Punkt," ütles Ken-Marti Vaher.