Ansipi sõnul on selliseid riike, kus valitud valitsus tagandatatakse või kus järgmine valitsus ei arvesta eelmise valitsuse otsustega. "Eestil on see õnn, et kõik valitsused on jätkanud eelmiste valitsuste poolelijäänut," rääkis peaminister.

Ansip tsiteeris presidendi kõne kolme põhiteemat.

Tervishoid - oodatav eluiga on Eestis kasvanud. Haridus - PISA testid kinnitavad, et Eesti inimesed on maailma kõige haritumate inimeste hulgas. Julgeolek - vähe on selliseid riike, kus tõepoolest kulutatakse kaks protsenti SKPst julgeolekule.

"Eesti on praegu paremini kaitstud kui kunagi varem," lausus Ansip ja lisas, et julgeolek ei ole mitte ainult sõjaline kategooria. "Kuid ometi - nii kuidas me oleme tulnud tänasesse, ei saa me minna homsesse."

"Minu jaoks oli presidendi sõnum ühemõtteline - me ei tohi rahulduda saavutatuga," ütles Ansip. "Peame iseäranis arendama neid valdkondi, kus me oleme seni olnud väga ja väga-väga edukad."

Peaministri vahetus tuleb õigel ajal

Ansip rääkis, et Eestis on olnud kombeks vahetada peaministreid igal teisel aastal ja tema on selles mõttes ostunud erandiks. Üheksa aasta on Eesti jaoks ka juba piisavalt pikk aeg, märkis Ansip.

Ta rääkis, et valijate suhtes on aus anda neile võimalus valida kas töötava peaministri poolt või tema poliitika vastu. "Kui ma jätkaksin peaministrina, siis minu poolt neil hääletada ei oleks võimalik, sest ma ei kandideeri järgmistel valimistel enam peaministri kandidaadina," selgitas Ansip. "See vahetus tuleb õigeaegne."

Ansip ei välista täielikult võimalust saada Euroopa Komisjoni volinikuks ja tunnistas, et on selle ameti enda jaoks mõelnud ihaldusväärseks.

"Mis saab pärast europarlamendi valimisi ja pärast riigikogu valimisi, selle üle on praegu liiga vara spekuleerida," ütles Ansip ja lisas, et Euroopa Parlamendi valimistel ta ei kandideeri.