Kui seda küsimust ei lahendata, siis on Vabaerakonnal koalitsioonis raske ehk isegi võimatu olla, ütles Herkel pärast täna toimunud nelja partei kõneluste järgmist vooru.

Herkle rõhutas, et 2016. aastast tuleb kindlasti vähendada erakondade rahastamist riigieelarvest.

Kui riigikogu uus koosseis kinnitatakse vastavalt praeguseks teadaolevale valimistulemusele, saab Reformierakond ühe täisaasta eest riigieelarvest 1,6 miljonit, Keskerakond ligi 1,45 miljonit, IRL ümmarguselt 750 000 ja SDE 800 000 eurot aastas. Vabaerakond hakkab saama ligi 430 000 eurot ja EKRE ligi 375 000 eurot aastas.

Herkeli sõnul ei ole Vabaerakond veel otsustanud, mida teha riigieelarvest kaelalangeva rahalise õnnega, seni kuni süsteemi ei ole muudetud.

"Me sisemiselt arvestame juba seda, kuidas saada hakkama vähesemaga," rääkis Herkel. "Oleme talitanud siiani alalhoidliku taluperemehe kombel - ei astunud sama reha otsa nagu mõned parteid, ja ei võtnud valimiskampaania tegemiseks laenu."

Vabaerakond on erakondade rahastamise riigieelarvest paigutanud riigireformi küsimuste alla, erakonnaõiguse ja demokraatia paketti.

Herkeli sõnul algab läbirääkimiste kulu hindamine sõlmteemadest, milleni jõutakse järgmisel nädalal. "Siiani püüdsime saada ühist ettekujutust, millised on riigieelarve võimalused ja sõnastasime kõige olulisemad valdkonnad," ütles Herkel, kelle sõnul on see mõistlik ülesehitus.

Nelja partei kõnelused jätkuvad esmaspäeval riigikaitse ja sisejulgeoleku küsimustega, järgnevad majandus, ettevõtluskeskkond, maksud, riigireform oma kõigi erinevate tahkudega, sotsiaalküsimused ja vasesuse vähendamine. "Need teemad peaksid tooma esile selle, kui keerulised need läbirääkimised on ja milline see ühisosa on," lausus Herkel.

Herkel on ka varem öelnud, et erakondade riikliku rahastamise vähendamine ja demokraatlikum erakonnakorraldus on põhimõtted, millest Vabaerakond ei saa taganeda.