„Üliõpilane peaks nädalas õppima 40 tundi ja meil ei peaks kontakttunde olema rohkem kui 20,“ rääkis minister Käärikul toimunud Metsaülikoolis.

„Mina arvan, et loengute osakaalu võiks alla viia, aga seda ei saa alla viia, sest õppejõududel kaoks koormus ära ja selle kaudu ka töö ja leib. Inimesed käituvad ikka lähtuvalt oma isiklikest huvidest,“ tegi minister ettepaneku.

Aaviksoo hinnangul on praktiliste ülesannete andmine igaks järgmiseks seminariks ja nende kontrollimine tohutult töömahukas. „Palju lihtsam on 20 aastat õpetada ühte luuletust ja 21. aastal võib seda luuletust juba peast õpetada küll,“ ilmestas Aaviksoo oma mõtet.

Praktika osakaalu on tema sõnul seevastu vaja oluliselt suurendada. „Muidugi tuleb arutada suurte strateegiate üle, aga et miski hakkaks liikuma, on vaja liigutada motivatsioonisüsteemi, need on konkreetsed ja ebamugavad otsused,“ rääkis minister Metsülikoolis, kuhu oli kokku tulnud nii tudengeid kui õppejõude. „See on vaevaline reform, mis tuleks läbi viia – kuidas me ülikoolis õpetame?“

Õpilaste tööde hindamise kohta tõi Aaviksoo näite Prantsusmaalt, kus üliõpilased ise parandavad teineteise töid ja lisas, et sageli hindavad nad üksteist liigagi karmilt.