Kaljurand ütles 20 minutit kestnud pressikonverentsil, et tuginedes laevakaitsjatelt ja nende advokaatidelt saadud informatsioonile ootas välisministeerium positiivset otsust. „Meeste sõnul olid advokaadid kõik süüdistused ümber lükanud,“ sõnas Kaljurand.

Ebaseaduslikult mehi Kaljuranna sõnul Indias kinni ei peeta ja nende suhtes tehtud süüdimõistvat otsust tuleb austada. Kohtuotsus ise on väga mahukas – enam kui sada lehekülge – ja seda on asunud advokaadid läbi vaatama. Otsuse saab edasi kaevata 90 päeva jooksul. „See võimalus on laevakaitsjatel endil, Eesti riik siin kaasa rääkida ega edasi kaevata ei saa,“ märkis Kaljurand.

India kohtumenetlusse Eesti sekkuda ei saa, kuid survet on avaldatud poliitilisel tasemel. „Ma arvan, et seetõttu toimus protsess kiiremini, kui on India kohtusüsteemis tavaline,“ kommenteeris Kaljurand, kes rõhutas, et edasiste sammude osas konsulteeritakse India poolega, kuna ei saa teha midagi, mis pole mõistlik. Kaljurand märkis, et koostööd on tehtud ka Suurbritannia ja Ukrainaga, kelle kodanikud meie laevakaitsjatega koos süüdi mõisteti. „Suurbritannia ja Ukraina vaatavad seda tavapärase konsulaarasjana. Meie jaoks on see juhtum erandlikum.“

Neljapäeval kohtub Kaljurand Eestisse tuleva India suursaadikuga ja arutab temaga edasise tegevuse võimalusi. Hetkel on teada, et võimalik on esitada armuandmispalve, mida saab aga teha alles pärast kohtuotsuse jõustumist 90 päeva pärast, kui laevakaitsjad otsustavad otsust mitte edasi kaevata. Variant on ka leppida Indiaga kokku ühekordses ad hoc karistust kandvate inimeste vahetamises, kuid Eestis välisministeeriumile teadaolevalt ühtki India päritoluga vangi ei ole. „Eesmärk on see, et laevakaitsjad saaksid pöörduda Eestisse, kas siis karistust kandma või läbi armuandmispalve vabade meestena.“

Eston Kohverit ja laevakaitsjaid Kaljurandi hinnangul võrrelda ei saa, kuna Kohver rööviti Eesti pinnalt. Laevakaitsjad läksid Kaljurandi sõnul vabatahtlikult kahtlasesse firmasse tööle, kes paraku on end probleemist taandanud ja pole meeste eest seisnud. See on ka üks põhjus, miks välisministeerium ise on püüdnud panustada ja teemat Indiaga igal tasandil tõstatanud. Laevakaitsjate Eestis olevaid sugulasi on välisministeerium Kaljurandi kinnitusel kõigist oma tegevustest teavitanud ja homme saadakse lähedastega ka kokku.

Kaljurand lisas, et kui meestel on vaja arstiabi, siis saab seda neile loomulikult pakkuda, sellega tegeleb konsul, kes mehi homme külastab. „Konsuli kohus on jälgida, et nende tingimused oleks võõras riigis ja võõras kultuuriruumis nii talutavad, kui olla saavad,“ sõnas Kaljurand ja lisas, et ministeeriumi andmetel on tingimused Chennai vanglas, kuhu mehed viidi, paremad kui eeluurimisvanglas.

Seni on Eesti India laevakaitsjatele andnud tagatiseta laenu umbes 100 000 eurot, mille sees on ka advokaadikulud. Kaljurand kinnitas, et praegu on laen selline ja alles siis, kui mehed tagasi koju tulevad, hakatakse vaatama, mis laenust edasi saab.

Karistus: viis aastat vangistust

Täna tegi Tuticorini magistraadikohus teatavaks otsuse, milles määras laevakaitsjatele viie aasta pikkuse vanglakaristuse. Mehed viidi pärast istungit kohtusaalist otse kinnipidamiskohta. Kirjalik otsus on ametlikult edastatud ja advokaadid on asunud seda analüüsima. Välisministeerium on laevakaitsjate lähedasi otsusest teavitanud.

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul oli kohtu otsus ootamatu. „Inimlikult muidugi ma lootsin positiivset lahendit, kuid otsusest olenemata tegutseme meeste koju naasmise nimel edasi,“ sõnas välisminister Kaljurand, kelle sõnul arutatakse ka edasisi samme India ametivõimudega, sealhulgas India suursaadikuga Eestis.

Eesti saatkonna konsul viibis kohtuistungil ja aitab laevakaitsjaid kohapealses asjaajamises. Otsuse, kas kohtuotsus edasi kaevata, peavad laevakaitsjad tegema 90 päeva jooksul.