“Paljud inimesed Santiagos surid südamerabandusse ja liiklusõnnetustesse, kuid maavärin on ka palju kahju teinud — eriti paaris äärelinnas. Ka üks haigla varises kokku. Silma torkab ka see, et varisenud on peamiselt uued ehitised. Ka tulekahjusid on maavärin põhjustanud. Mujal Tšiilis aga on hullem, rannaäärsetes piirkondades on ka tsunami inimesi tapnud,” rääkis Apablaza Delfile.

“Minu korter jäi terveks, kuid toas on segadus ja asjad on põrandale kukkunud. Linn oli hetkeks apokalüptiline — kõikjal tolm, müra, karjumine ja elektrit ei olnud,” sõnas kunstnik.

“Mul ei õnnestunud oma mobiiltelefoni tööle saada ja ma läksin seetõttu oma vanemaid vaatama. Linnas oli paljud aknad puruks, liikluses on kaos ja paljud inimesed magavad igaks juhuks ka tänavatel. Kuid hukkunuid on siin 20 ringis, kuigi nende arv võib aja jooksul tõusta,” jätkas ta.

Apablaza sugulased on hetkel kõik terved. “Kui ma vanemate juurde jõudsin, oli mu ema hirmunud, kuid nendega oli õnneks kõik korras. Me oleme aga kõik väga väsinud, sest me pole julenud magama minna.”

Kogu päev on inimesed pidanud taluma ka järeltõukeid. “Päev läbi sama jama! Umbes iga tunni aja tagant väriseb uuesti,” on õppejõud tüdinud.

“Praegu jään igaks juhuks vanemate juurde. Koristame tuba ning meenutame, kuidas me 1985. aasta maavärinas oma maja kaotasime,” selgitas Apablaza.

“Santiagos on inimestel vett ja elektrit. Isegi internet tuli tagasi. Ning ma ise pean minema sigarette ostma, neid kulub mul praegu päris palju,” lisas ta naerdes ning prognoosis, et tööle ei pea ta lähiajal ilmselt minema, sest koolid püsivad veel tükk aega suletuna.

Provintsis on olukord väga tõsine

“Santiago on alles, kuid mujal on olukord ikka väga hull, mõnest kohast ei õnnestu isegi informatsiooni saada,” nentis Apablaza üldist olukorda kommenteerides.

“Käes on suve lõpp ja paljud inimesed olid pidutsemas, Maavärin tuli seega suhteliselt ootamatult. Kooli algus lükkub nüüd kindlasti edasi,” sõnas õpetajana töötav mees.

Riik on tema väitel kommunikatsioonihäirete tõttu kolmeks tükeldatud ja Santiagost lõunas on ikka täielik kaos. “Inimesed tulevad sealt jalgsi pealinna, sest muud võimalust ei ole,” rääkis Apablaza.

“Kuid päästetöötajad on olnud väga tublid, meil on sellisteks asjadeks ettevalmistusi tehtud ka,” rõhutas ta ja avaldas ametivõimudele kiitust.

Halbu uudiseid tuleb aga iga hetkega juurde ning Apablaza on kindel, et hukkunuid on oluliselt rohkem kui praegune ametlik arv ehk 214 surnut.

“Maule provintsis asuv sadamalinn Constitucion on teleuudiste kohaselt täielikult hävinud,” teatab Apablaza äkki keset intervjuud. “Lisaks maavärinale saabus kohale ka tsunami. Autod ja bussid on majade katustel. Purustused on ikka tohutud.”

Tšiili president Michelle Bachelet aga ütles oma televisioonis tehtud pöördumises, et maavärin on otseselt tekitanud kahju vähemalt kahele miljonile inimesele.