Nimelt on majandusteadlase selgituse kohaselt võtnud õiguskantsler Indrek Teder aluseks 2012. aasta veebruari olukorra. "Euroopa Liidu tippkohtumisel märtsis võeti vastu otsus, et ESMi fondi suurendatakse ligi 800 miljardi euroni," selgitas Raig ning lisas, et Eesti osa on seega 1,8 miljardit eurot ning Eesti aastased maksed fondi ületavad näiteks iga-aastaseid kulutusi meie kultuurile. "Õiguskantsler isegi alahindab ohtu," ütles Raig.

Lisaks arvab Raig, et kulutused võivad veelgi suureneda, sest OECD uuring ütleb, et Euroopa liikmesriikide võlakohustused ületavad juba 2 triljoni piiri ja seega oleks vaja ESMi fondi ka selle summani lähiajal suurendada. "Riikide võlakoormus aina kasvab," ütles Raig riigikohtule.

Täna asus riigikohtu üldkogu Tartus ära kuulama erinevaid osapooli seoses Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) aluslepinguga, et antud lepingu kohta teha otsus selle põhiseaduslikkuse kohta.

Istungil said sõna kõik antud asjas olevad menetlusosalised: õiguskantsler, justiitsminister, kes esindab valitsust, Eesti Pank, rahandusministeerium ja välisministeerium ning erinevad eksperdid.