Esmalt kiire tagasivaade, et kuidas üldse Strasbourgi kohtuni jõuti.

Tee Euroopa kohtusüsteemi kõige kõrgema kogu ette algas 2006. aastal, mil Vjatšeslav Leedo polnud rahul mõningate kommentaaridega, mis olid artikli "SLK lõhkus plaanitava jäätrassi" juures. Kuigi Delfi võttis need maha, sai Leedo erinevates kohtutes õiguse, muuhulgas ka Euroopas, kuid Euroopa Inimõiguste Kohtu Suurkoda - kõige kõrgem kohus Euroopa Nõukogu liikmesriikide seas - otsustas selle kaasuses siiski menetlusse võtta.

"Juba see on tähtis ja märgiline otsus, sest Suurkoda võtab menetlusse väga-väga vähe kaasuseid," kinnitas Delfi esindaja Karmen Turk mitu kuud tagasi, kui Strasbourgist tuli Delfile soodne otsus.

Homme on Strasbourgis põhiküsimus ja vaidluskese selles, kas kasutajad võivad oma kommentaare, postitusi, pilte, videojuppe jne üles laadida ise ja eelneva kontrollita ehk eelmodereerimiseta või suured ning väikesed meediaorganisatsioonid peavad kehtestama süsteemi, kus keegi kogu aeg jälgib ja otsustab, mida tohib avaldada ja mida mitte.

"Kas me tahame ühesuunalist või interaktiivset meediat? Kas tõesti moderaator peab edaspidi otsustama, kas sisu on solvav või mitte; kas sisu rikub autoriõiguseid või kas keegi tõesti tahab avaldada ärisaladust," küsib Karmen Turk päev enne kohtuistungit retooriliselt.

"Eraõiguslikku isikut tahetakse kohustada tsensuuriks. Sellega kaasneb aga ületsenseerimine, kui eraõiguslikku isikut on ähvardamas karistus," lisas ta.

Delfi ja vaba sõna toetuseks on Euroopa Inimõiguste Kohtu Suurkojale kirjutanud toetuskirju üle 70 meedia- ja internetivabaduse eest võitleva katuseorganisatsiooni ja meediaettevõtet nagu Reuters, Forbes, Google, News Corp jne.

Euroopa tunnustatumaid meedia- ja väljendusvabaduse professoreid Dirk Voorhoof Genti Ülikoolist on öelnud: „Terve onlinemeedia ning kodanikuühiskond, kes pooldavad osalusel põhinevat avalikku diskussiooni, ootavad ärevalt Suurkoja otsust Delfi asjas. On põhjendatud loota, et Suurkoda valib jätkusuutlikuma, Euroopa standardit austava lähenemise kasutajate loodava sisu vahendajate vastutusele, väljendusvabadusele ja anonüümsusele internetis“.

Eesti riiki esindab homsel istungil Maris Kuurberg, kes on valitsuse esindaja Euroopa Inimõiguste Kohtus ning on alates septembrist 2008 esindanud Eesti riiki kõikides Eesti vastu Euroopa Inimõiguste Kohtusse esitatud kaebustele vastamisel.

Kohtunikke on homme 17, teiste seas ka eestlanna Julia Laffranque. Istungit juhib Luksemburgist pärit Dean Spielmann.

Kohus algab kolmapäeval Starsbourgis kl 9.15, Delfile kinnitati kohtu pressiosakonnast, et huvi istungi vastu on väga suur.