Teisipäev, 5. mai

Mu esimene päev õppusel. Kus ma praegu asun, ei saa avaldada. Asun polügoonil.

Kogunemiskohta jõudsin esmaspäeval, 4. mail. Sinna sõitsid inimesed isegi bussidega, aga ma tulin rongiga. Väga-väga-väga palju rahvast. Loomulikult ei saanud läbi ilma järjekordadeta. Üldiselt võib aga öelda, et kogunemine oli viisakalt korraldatud. Ei mingit korralagedust. Kõik inimesed said, mida vaja.

Kui toimuvad nii suure mastaabiga õppused, võib tekkida väiksemaid probleeme. Näiteks tean, et ühele võitlejale ei jätkunud automaati, teisele jakki, aga probleemid lahendati. Oletan, et Tapale kutsuti väga palju inimesi - 1-2 tuhat - ja seetõttu polnud väiksematest korralduslikest lohakustest midagi.

Me kogunesime, saime varustuse, jagunesime oma üksustesse, saime ettekirjutused ja lahkusime peaaegu kohe, öösel. Muide, meile anti täiesti uus, uue mustriga vorm.

Kui me saime varustust kätte, lendasid üle meie neli Ameerika ründelennukit A-10. Oletan, et nad võisid harjutada mobilisatsiooni katmist. Lendasid üsna madalalt. Tundus, et 50 meetrit maapinnast. Üks ülelend oli neil eriti madal, lennukid tundusid hiiglaslikena. See oli vägev!

Esimesel ööl õnnestus magada napilt 4,5 tundi. Hommik algas vara ja ilma naljategemiseta. Meile öeldi: "mehed, algab marss!" Oli vaja kiirelt asjad kokku koguda ja vahetada positsiooni. Me lootsime muidugi, et ööbimiskohas õnnestub ka süüa. Aga panime kümne minutiga asjad kokku ja lahkusime.

Varsti hakkame tulistama. Keskpäeva paiku on kõmmutamist juba kuulda - toimub relvade sisselaskmine.

Kui rääkida sellest, mis on muutunud võrreldes selle ajaga, kui ma aega teenisin (2008/2009 aastal), siis saime praegu kuivtoidupakid, kus oli konserveeritud leib. Ma pole sellist asja oma elus veel kunagi näinud. Pakendis leib oli täiesti värske, aga natuke lössis. Kõlbab süüa, aga kalakonserviga on eriti hea.

Meile anti kolm üheks ööpäevaks mõeldud kuivtoidupakki, mistõttu tegime järelduse, et kööki pole veel üles seatud. Neil on ilmselt veel omi asju ajada. Hiljem tuleb ka soe toit, aga seni saame korduvalt ümber paikneda ja kuivtoidupakke kasutada. See kõik on muidugi võimalik üle elada.