Pihkva on täna laste päralt – ikkagi lastekaitsepäev. Põngerjaid väljas hulgim ja poodides alkoholi ei müüda. Tänavapilti ilmestavad sinibaretid Pihkva õhudessantdiviisist piidlevad pikasäärseid tütarlapsi.

Üksikule suitsu tegevale sinakasruudulises särgis kohtutöötajale pakub pildistaja huvi. „Eston Kohver, tean,“ nendib ta muheledes, kui kuuleb, miks maja pildistatakse. Aga kõik ülejäänud küsimused pareerib ta sõbraliku, ent kindlaga: „Ei tohi öelda“.

Sealt uksest võiks ka otse tänavalt kohe sisse astuda. Eston Kohver tuuakse siiski pigem läbi musta raudvärava nurga tagant. Korstnad, garaažid ning (hoopis teisele ettevõttele kuuluv) okastraat loovad kaelakohtule sobiliku atmosfääri. Aga see on siiski vaid miraaž. Kohus pole midagi muud, kui üks suur administratiivhoone – samasse kompleksi Roza Luksemburgi tänaval mahutavad end ära ka nii Pihkva linnakohus kui finantsjärelevalve asutus.

Homme algaval istungil pikendatakse kõige tõenäolisemalt üksnes Eston Kohveri kinnipidamisaega. Ilmselt paneb kohtunik paika ka nö pärisistungite ajad.

Protsess tuleb kinnine, mistõttu näiteks Eesti konsulit sinna ei lubata. Paragrahv, mille alusel Kohvrit süüdistatakse, näeb ette maksimaalselt 20-aastase vangistuse. Juhtumiga kaudselt seotud Vene õiguseksperdid märgivad, et suure tõenäosusega tuleb karistus üsna lähedane maksimaalsele.

Eesti ja Vene pool pole ühel meelel, kummal pool piiri Kohver kinni võeti. Küsimus võib olla mõnedes meetrites. Euroopa Liit ja mitmed teised rahvusvahelised organisatsioonid usuvad siiski pigem Eesti versiooni ning nõuavad Moskvalt Kohveri tingimusteta vabastamist.