"Moskovski rajoon, laupäeva hommik kell 9.45 - 12.00. Jalutasin läbi umbes-täpselt viis valimisjaoskonda, neist kolmes sain jutule jaoskonna töötajatega.

Uurin kojameestelt tänaval, kus asuvad jaoskonnad. Kolm luudade ja soolaämbritega varustatud kojameest näitavad mulle suuna kätte.

Üldine tänavapilt on rahulik, liikluspolitseid näeb üsna tihti, aga ju see on siin tavaline, inimesed jalutavad koertega, lapsed mängivad mänguväljakutel.

Peatänavad on ilusti soolatatud ja päikeselise ilmaga mõnusalt käidavad. Aga kui astud kõrvaltänavale, on oht libedal teel pikali lennata, sest kerge miinuskraad kaanetab niisked teed ja nii muutubki endine reibas samm vaikseks lohisemiseks.

Ühe valimisjaoskonna ees uurib kojamees, ega ma diversant ei ole. Seletan talle, kes ma olen ja mees leebub. Mine siis sisse ja vaata, mida nad sulle räägivad.

Jaoskonnas nr. 10-09 sain jutule asejuhataja Vladimiriga, kes rääkis mulle, et kell 14 algab valimispunkti ettevalmistamine ja siis soovitas mul tagasi tulla. Muidugi tuleb enne jutule saamist esitada pikk triaad endast, esitleda dokumente ja neist tehakse kohe ka koopiad.

Kõik on aus ja läbipaistev - isegi valimiskastid

Vladimiri piirkonnas elab ca 1500 valijat, keda homme valimiskasti juurde hääletama oodatakse. Valimiskastid, kuhu täidetud sedelid poetatakse, on läbipaistvad, et veelgi rõhutada meie riigi demokraatia avatust ja selgust, räägub Vladimir. Ühe uue asjana toob ta välja selle, et homsetel valimistel on igal kodanikul võimalus kas siis anonüümselt või siis isiklikult pöörduda kirjalikult ka presidendi poole. Selleks on olemas vastav kast, kuhu kirjad presidendile pannakse.
Iga inimene võib kirjutada, mida ta tahab, avaldada soove, arvamust ja kõik need avaldused töötatakse läbi ning edastatakse vastavalt, kinnitab Vladimir mulle. Lisaks on igasse jaoskonda paigutatud valvekaamerad ja seda kah seepärast, et kõik oleks korrektne, et kellegil ei tekiks mingit kahtlust pettust teha.

Muide, valimisbülletäänil on järjekorras nr.1 Vladimir Žirinovski ja viimane nr.5 kannab Vladimir Putini nime. Eks siis homme ole näha, kas kandidaat nr.5 võtab ülekaaluka võidu. Küsin Vladimirilt, keda tema hääletab. Ta puhkeb naerma. "Me elame ju Vladimir Putini kodulinnas ja oleks vist imelik, kui tema poolt mitte hääletada," keerutab mees oma konkreetsest vastusest muiates kõrvale. Lepime kokku, et olen kell 14 uuesti kohal, siis näen kogu protseduuri oma silmaga.

Edasi viib mu tee jaoskonda nr. 10-10, mis asub 600 meetrit mööda Moskovski prospekti linna südamest eemale viival suunal. Seal uurib uhke soenguga Galina Andrejeva mu pabereid. Lubage ma teen neist koopiad, palub ta mult. Ei mingit probleemi. Proua Galina on selle punkti juhataja. Näitab mulle heameelega, kuidas nad kleebivad seinale juhiseid, demonstreerib uhkelt läbipaistvat valimiskasti, mis alles homme varahommikul ametlikult pitseeritakse. Näitab ruume ja kutsub homme tagasi. Vanemad daamid kleebivad, lõikavad, ajavad asju. Ühesõnaga kõik valmistuvad selleks, et homme kell 8 saaks Vene riik omale uut presidenti valida.


Dokumentidest vorbitakse järjest koopiaid

Küsin ka Galina käest, et kelle poolt ta homme valib. "Ma olen poolt," naerab ta mulle ja keeldub ütlemast, keda ta konkreetselt eelistab. "Eks te vast ise aima, keda ma valin, aga ma eelistaksin siiski selle enda teada jätta." "Demokraatia ikkagi ja valimissaladus on ka meil auausi. Ootan siia hommikul homme ca 1700 valijat, kes mul nimekirjas on. Kes tulla ei saa, nende juurde läheme  valgete kaasaskantavate valimiskastidega."

Jaoskonnas 10-11, mis asub sama maja alumisel korrusel asjatab inimesi Jelena Taradoina. Tal on kiire ja samamoodi eelmisega teeb ka temagi mu dokumentidest koopiaid ja kinnitab, et homseks on kõik valmis ja korrektne. Tulete ise hommikul kohale ja näete. Tema piirkonnas on kusagil 1500 valijat, teab ta rääkida. Peterburis kokku aga elab 5 miljonit inimest ja valimisjaoskondi on sadu.

Pühapäeval kell 8 hommikul läheb siis lahti.