Peterburis Petrogradi linnaosas asub Punase Kursandi tänav. Just seal maja number 3 juures kukkus 2010. aasta 5. veebruaril katusepuhastamise käigus Eestist pärit Milana Kaštanovale pähe jääkamakas.

Täna on katused küll puhtad ja tänu lumevaesele talvele ei ole see aasta veel keegi pihta saanud, küll aga sai eelmisel aastal katuselt kukkunud jääkamaka tõttu surma üks väike poiss, teadis rääkida mind sündmuskohale viib taksojuht Mihhail.

"Nende katustega on meil alalõpmata üks häda, see aasta õnneks ei ole palju lund ja ei ole ka vigastusi, kuid ikkagi võib näha linnapildis silte hoiatustega. Kohati jääbki kõnnitee täpselt räästa alla ja siis, kui lumi sulab, ongi õnnetus käes. Muide nüüd algabki üks päikeseline kuu - märts," räägib Mihhail. "Siiani oli hall ja kole."

"Valima peab ka minema, aga kahjuks jah, saab taas pukki Putin. Midagi pole parata," ohkab vanem mees, kelle tütar ajakirjaniku ja poeg raudteelaste instituudis õppejõu leiba sööb. "Ei muutu midagi, saab pukki ja kõik jääb samaks, ei meeldi mulle suurlinnad," räägib ta ja pidurdab järsult.

"Kurat, sa elajas ei näe foori või!" vehib ta käega ühe valge Honda suunas. "Üldiselt on meil siin Piiteris viisakad inimesed, kümnest inimesest üheksa siiski tänab sind liikluses, aga see, mis Moskvas toimub, see on täiesti kirjeldamatu. Seal vaevalt üks viitsib sind liiklusviisakuse eest tänada, kui sedagi. Ülbeid tuleb aina juurde, ei tea mis neil viga on," ohkab nahkset soni kandev mees.

Punase Kursandi tänaval podiseb elu. Rahvas liigub, autod sõidavad, keegi mees kleebib parajasti maja nr. 3 uksele silti, mis kuulutab odavate laenude andmist. Maja ise aga on viiekordne, tavaline Piiteri maja. Elanikke ei paista. Taksojuht Mihhail kimub oma ustava takso juures suitsu. "Siin oli keegi seda isegi pildistanud, kui Milana pihta sai," räägib ta. "Keegi oli selle õnnetuse peale saanud, see jooksis meil meediast kohe läbi ja on siiani vahel üleval."

Sõidame tagasi kesklinna, ummikud on kadunud. Neeva kanali ääres seisavad luksuslimusiinid, noored vastabiellunud suudlevad sillal ennastunustavalt fotograafi ees...ja taustal katusel vilgub tulikiri - Homme VALIMA!