Tartu ülikooli kliinikumis toimunud pressikonverentsil sõna võtnud Valga inimesi esindanud vabaerakondlane Tanel Valk väitis, et ülikooli kliinikum manipuleerib sünnitajatega, sünnitusosakond on ülekoormatud, naised peavad sünnitama koridorides ja perepalateid napib.

"Rõhuvas enamuses on tegu laimuga, et meil sünnitatakse koridoris," kinnitas kliinikumi juhatuse esimees Mart Einasto. Ta märkis, et on kindel, et kliinikumi süüdistanud mees pole kontrollinud, mis ajast need väited pärinevad, viidates, et jutud võivad olla ajast, mil sünnitusosakond asus Toomemäel.

Tartu ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku direktor Ago Kõrgvee märkis, et väärate andmete esitaja peab oma sõnade eest ka vastutama. "Kui on planeeritud vähemalt 3000 sünnitusele ja siin toimub 2400 sünnitust aastas, siis see tähendab, et aasta jooksul sünnitatakse keskeltläbi 7-8 last päevas. Meil on kümme perepalatit, see tähendab seda, et nende perepalatitega peaks olema iga sünnitav naine peaaegu et garanteeritud."

Haigekassa juhi Maivi Parve sõnul näitab kliinikumi sünnitusosakonnaga rahulolu ka see, et Valga maakonna 200 sünnitusest 51 protsenti toimusid kliinikumis.

Naistearst Helle Karro kinnitas, et sünnitusosakonna sulgemine ei tähenda rasedusaegse ja sünnitusjärgse abi ja jälgimise lõpetamist piirkonnas.

"Avatakse ka uued tervisekeskused, kus tuleb ämmaemanda vastuvõtt. Rasedusaegne jälgimine peab olema võimalikult kodule lähedal," rõhutas Karro ja lisas, et Valgas kohapeal saab olema tagatud ka perekooli teenus.

Karro sõnul ei saa kahe arstiga aastaringselt kvaliteetset sünnitusteenust osutada. Mitmel aastal on Valga haigla sünnitusosakond olnud juulis suletud, kuid kliinikum on ka siis hästi hakkama saanud.

Ta rõhutas, et kuigi alates üheksakümnendate algusest on suletud kuus sünnitusosakonda, ei ole see toonud kaasa seda, et rohkem sünnitusi juhtuks teel haiglasse. "Näiteks 92. aastal oli 0,2 protsenti kõigist sünnitustest need, mis juhtusid teel haiglasse, viimasel kümnel aastal on see protsent olnud 0,1," tõdes Karro.

Pressikonverentsi järel kliinikumi sünnitusosakonnas toimunud ekskursioonil ütlesid Tartust pärit värsked lapsevanemad, et ei kujuta ette, et kuidas nad Valga elanikena Tartus sünnitamisega hakkama saaksid, sest iial ei või teada, mis võib juhtuda teiste lastega, kes omapäi kodulinna vanemaid ootama jäävad.

Eelmisel aastal toimus Valgas vastavalt 147 ja Põlvas 245 sünnitust, seega toimus Valgas keskmiselt üks sünnitus 2,6 päeva kohta ja Põlvas üks sünnitus 1,5 päeva kohta.

Tartu ülikooli kliinikumi statistika näitab ka seda, et Valga haiglas on sündide arv kahanenud võrreldes 2013. aastaga peaaegu poole võrra 282-lt 147-le. Põlva haiglas oli möödunud aastal viie aasta taguse 281 asemel 245 sünnitust.

Märtsi keskpaigas teatas haigekassa, et on teinud Tartu ülikooli kliinikumile ettepaneku sulgeda sünnitusosakonnad nii Põlva kui Valga haiglas.

Otsuse osakonna sulgemiseks langetasid haiglate nõukogud, mille mõlema esimees on SA Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto.

Täna otsustas Valga haigla nõukogu, et sünnitusosakond suletakse 1. juulist. Põlva haigla nõukogu otsustas juba varem, et sünnitusteenuse osutamine lõpetatakse seal alates 1. oktoobrist.