Ilves kätles Kremlisse saabudes oma ametivenna Dimitri Medvedeviga. Ka asetas meie riigipea lilli koos teiste riigipeadega igavese tule memoriaalile.

Paraad oli jaotatud kolme ossa - maaväed koos liitlaste esindajatega, maapealne tehnika ja õhuvägede demonstratsioon.

President Ilves lahkub Moskvast kohe pärast paraadi lõppu erilennuga, et jõuda kella 17 kodumaale tagasi emadepäeva kontserdile. Proua Evelin Ilves riigipead Moskvas ei saatnud. Ka hoidus riigipea kommentaaridest pressile.

President Ilves: me mälestame kõiki Teise maailmasõja ohvreid

“Teise maailmasõja ohvrite mälestamises pole kohta võitjateks ja kaotajateks jagamisele, me meenutame kõiki selle sõja ohvreid,” ütles Eesti riigipea Moskvast lahkumise eel.

“Me mälestame neid, kes langesid lahinguväljal ja ei mõtle seejuures nende mundritele, sest sõduridki on selle totalitaarsete režiimide vallapäästetud sõja ohvrid, nagu ka miljonid tsiviilelanikud, kes hukkusid pommide all, vangilaagrites, näljas ja viletsuses,” sõnas Eesti riigipea. “Teine maailmasõda oli kõigilt Euroopa riikidelt ja veel paljudelt maadelt suuri kaotusi võtnud sõda ning neid ohvreid me peamegi ühiselt meeles.”

President Ilves lisas, et “selle koletu sõja lõpp ja ühe kurjuse alistamine ei ühendanud paraku Euroopat, vaid võttis paljudelt riikidelt iseseisvuse või sõltumatuse ning ühtne ja rahumeelne Euroopa sündis alles pool sajandit hiljem”.