Küsimusele, miks protestitakse Eesti saatkonna ees, kui Ilvese kutsus ametlikult Moskvasse Vene riigipea ise, vastas ühenduse kõneisik, organisatsiooni komissar Konsantin Goloskokov, et Medvedev kutsus kõiki riigijuhte, aga mitte kõik neist ei tule. Ta tõi näiteks Moldova riigipea, kes loobus Moskva pidustustest.

Küsimusele, mida teha siis president Medvedeviga, kes kutsub ise „fašiste“ endale külla, ei osanud või ei tahtnud komissar vastata.

„Ei, oodake nüüd. Saage aru, president Medvedev kutsub külla riigijuhte,“ üritas Goloskokov seletada. „Seal hulgas on on Eesti liider, Moldaavia liider. Need on need juhid, teate, ütleme nii, et ei... ei.. ei saa nimetada profašistlikeks, aga mitte ka antifašistlikeks. Näiteks Moldaavia president pole kunagi seotud olnud antifašistlike üritustega. Ja ta ei tule Moskvasse, sest see võib sekkuda mõningate, ütleme nii, et tema printsiipidega. No heakene küll, ära tule. Ma mõtlen, et Toomas Hendrik Ilves jälgib oma Moldova kolleegi otsust, sest see on temale kasulik.“

Mida ootab siis Eesti delegatsiooni eest 9. mail? „Eks te ise näete,“ vastas Goloskokov.

Eesti ajakirjanike selja taga seltsimeest ootavad kaasvõitlejad läksid selle peale silmnähtavalt närviliseks. „Aitab küll,“ hüüdsid nad vahele.

Našistid lubavad hoolimata Kremli ametlikust kutsest teha Ilvese ja teda saatvate Eesti poliitikute elu Venemaal nii kibedaks kui võimalik. „Me kavatseme nende iga sammu jälgida, et nad ei leiaks kusagil asu.“

Našistid boikoteerivad Ansipit, Liimi ja Böhmi

Eesti saatkonna vastas asuva tuletõrjedeoo ette oli rivistatud kolm suurt plakatit, millest ühel pronksiööl tapetud Dmitri Ganini lapsepõlvepilt leinaraamistuses. Teisel oli lumega kaetud pronkssõdur ja kolmandal „fašistide“ nimed, kelle Venemaale tulekut našistid boikoteerida kavatsevad.

Selles nimekirjas oli esimene peaminister Andrus Ansip, järgnesid Tallinna abilinnapea Jüri Pihl ja kaitseminister Jaak Aaviksoo, seejärel president Toomas Hendrik Ilves, rahvuslased Jüri Liim ja Jüri Böhm ning üllatuslikult endine valitsuse pressiesindaja Martin Jaško.

Ametniku ehk Jaško nimekirjas olekut põhjendasid našistid, et too olla juhendanud venevastast valitsuspropagandat.

Plakatite ette kogunes paarkümmend punastes kilejopedes noort, kes 15-minutilise seismise lõppeks panid saatkonna ette kõnniteele punaseid nelke ja plasttopsides küünlaid.

Našistide aktsiooni eesmärk oli meenutada kolme aasta tagust pronksiööd, Ganini surma ning pronksmehe teisaldamist Filtri tee sõjaväekalmistule.

Kuna paljud našistide aktivistid on tänu aprillirahutustele järgnenud nn mäluvalvele sattunud Eestis ja Euroopa Liidus musta nimekirja, tuli noorteühendus seekord välja oma musta nimekirjaga. „Me loodame, et sellest võtavad õppust ja keelavad nende isikute vaba liikumise ka teised maad, nagu näiteks Ukraina ja Valgevene.“