Delfi lugeja märkas allveelaeva ja tegi pilti veerand tundi pärast kella seitset hommikul.

Politsei ja piirivalveameti Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich sõnas Delfile, et allveelaev koos saatelaevaga tol hetkel Eesti vetes tõepoolest liikus. „Arvatavasti oli tegu Vene allveelaevaga. See on neil regulaarne Kaliningradi vahet tehtav sõit, mis käib läbi läbi meie majandusvööndi,“ selgitas Uldrich ja lisas, et ka tänane sõit sai merevalveregistrisse kantud.

Varem on PPA mere- ja lennupääste koordinatsioonikeskuse vanem Ivar Treffner Delfile selgitanud, et Soome lahes on laevadele liikumiseks määratud laevateed ning need läbivad nii Eesti kui Soome majandusvööndit. Ka Vene Föderatsiooni militaaralused liiguvad mööda neid rahvusvahelisi laevateid nagu ka kaubalaevad ja muud alused. Treffner märkis, et allveelaevadel ja ka kõigil teistel alustel on majandusvööndist läbisõit lubatud ning need toimuvad regulaarselt.

Alused ei pea ennast ka radarile nähtavaks tegema. "Militaaralustele kehtivate nõuete kohaselt ei pea AIS transponder läbisõidu ajal sisse lülitatud olema," sõnas Treffner.