Kui Jüri Ratas peaks hakkama ministriportfelle ja muid tähtsaid ametikohti jagama, peab ta arvestama, et tema juhitav Keskerakond ei ole ühtne. Premeerida tuleb tähtsate kohtadega neid, kes olid eelmisel Keskerakonna kongressil Kadri Simsoni ja Edgar Savisaare heitluses Simsoni poolel. Samas tuleb olulisi kohtasid jätta ka teistele.

Eelistatud on need, kes märkasid esimesena, et võim libiseb Savisaare käest minema ja kes taipasid õigel ajal poolt vahetada. Suurepäraseks näiteks on Jaanus Karilaid ning Savisaare pikaaegne nõunik Raimond Kaljulaid. Etteruttavalt võib öelda, et Raimond Kaljulaidile küll ministriportfelli ei jagu, kuid ehk on võimalusi soodsateks vangerdusteks linnavõimus.

Teise olulise sammuna peab Jüri Ratas mõistma, et suurim lõhe pole mitte Savisaare pooldajate ja vastaste, vaid eestlaste ja venelaste vahel. Mida vähem pakub koalitsioonileping vene keelt kõnelevatele kodanikele, seda rohkem olulisi kohtasid peab Ratas jagama just vene elanikkonna toetatavatele poliitikutele.

Teiste erakondade jaoks on tihti mureks naisministrite leidmine, aga siin on Keskerakonna seis hea, sest tugevaid naisi on piisavalt.

Koalitsioonikõnelused

Kohti, mida jagada, on mitu. Eeldame siinjuures, et Keskerakond saab Reformierakonna ministrikohad. Üks vangerdus tuleb siiski teha, kus välisministri koht antakse IRLile ja vastu saadakse näiteks rahandusministri, vähem tõenäoliselt justiitsministri koht. Keskerakonnal lihtsalt pole head inimest välisministri kohale, aga IRLil ootab Marko Mihkelson juba aastaid oma korda.

Ministriportfellide kandidaate jagub

Peaminister: Jüri Ratas

Siseminister: Kadri Simson

Majandus- ja taristuminister: Erki Savisaar. Lahendus Eesti IT-sektori käekäigu edendamisele. End IT-inimesena tutvustav Erki Savisaar on rakendusinformaatika hariduse omandanuna koolitanud spetsialiste ja töötanud koolis. Oma tutvustuseks on ta riigikogu kodulehel öelnud järgmist: "On viimane aeg viia palgad Euroopa tasemele, et saaksime ennast tunda tõeliste eurooplastena. IT-inimesena ei saa ma üle ega ümber arvutiga seotud teemadest ning seisan selle eest, et oleksime e-teenuste arendamisel lisaks teooriale teerajajad ka praktikas."

Riigihalduse minister: Tarmo Tamm (all pildil). Olnud põllumajandusettevõtte juht, vallavanem, linnapea, riigikogus on ta praegu rahanduskomisjoni esimees. "Mulle südamelähedasemad teemad on seotud maaeluga, omavalitsuste arenguga ja töökohtade loomisega," selgitab Tamm riigikogu kogulehel. Tamm on lubanud riigikogus seista Eesti äärealade arengu ja põllumeeste eest. Ta on veendumusel, et Eestis on vaja läbi viia riigireform, haldusreform ja maksureform.

Tarmo Tamm

Maaeluminister: Martin Repinski. Tegevpõllumehena oleks väärt täiendus nii oma praktiliste oskuste kui ka teadmistepagasiga.

Rahandusminister - Taavi Aas. Aas osales ka koalitsiooniläbirääkimistel. Pikk kogemus Tallinna linna juhtimisel muudab ta Keskerakonnas antud valdkonna üheks kõige tugevamaks tegijaks.

Haridus- ja teadusminister – Mailis Reps.

Olulised kohad komisjonides ja fraktsioonis

Kui keskfraktsiooni juhatusse kuuluvad Kadri Simson ja Mailis Reps lähevad ministriteks, tuleb neile fraktsioonist asendajad leida. Lisaks tuleb riigikogu komisjonides asendada reformierakondlased keskerakondlastega. Reformierakonna juhitud on praegu Euroopa Liidu asjade komisjon, rahanduskomisjon, majanduskomisjon, kultuurikomisjon ja põhiseaduskomisjon. Riigieelarve kontrolli erikomisjoni juhib praegu keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin. Valitsusse minnes peab Keskerakond selle komisjoni esimehe koha jätma ilmselt opositsioonile, mistõttu Stalnuhhinile tuleb leida mõni teine komisjon, mida juhtida. Lisaks tuleb arvestada, et fraktsiooni juhid ei ole kunagi komisjoni juhid, sest nii fraktsiooni kui komisjoni juhtidel on palgad tavaliikmetest kõrgemad ja kõrgepalgalisi ametikohti jagatakse võimalikult paljudele omadele.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees: Andrei Novikov. Praegune Euroopa Liidu asjade komisjoni liige, eeskujulik ja skandaalivaba keskerakondlane. Asendaks Kalle Pallingut Reformierakonnast.

Kultuurikomisjoni esimees: Aadu Must. Praegune komisjoni aseesimees, kes vahetaks kohad praeguse esimehe, reformierakondlase Laine Randjärvega.

Põhiseaduskomisjoni esimees: Anneli Ott. Põhiseaduskomisjoni liige, vahetaks välja reformierakondlase Kalle Laaneti. Anneli Ott sai riigikokku skandaalse Priit Toobali asendusliikmena.

Rahanduskomsjoni esimees: Mihhail Stalnuhhin. Riigieelarve kontrolli erikomisjoni juhist rahanduskomisjoni esimeheks. Paistnud meedias silma rohkem kuluhüvitiste skandaalidega, kuid see oleks hea võimalus enda sisulisemat poolt näidata.

Majanduskomisjoni esimees: Toomas Vitsut.

Kellest saab Jüri Ratase mantlipärija?

Riigikogu juhatusse, aseesimehe kohale Jüri Ratase mantlipärijaks sobiks kenasti praegune majanduskomisjoni aseesimees Mihhail Korb (allpool pildil koos Jüri Ratasega) - tubli ja konkreetsete seisukohtadega keskerakondlane, kes on jäänud miskipärast teiste varju.

Fraktsiooni esimees: Jaanus Karilaid

Fraktsiooni aseesimees: Olga Ivanova

Fraktsiooni aseesimees: Valeri Korb

Keskerakonna kongress 2015

Täna peetakse täie hooga koalitsioonikõnelusi, homme peaks selguma, kas võimuliitu kaasatakse ka Vabaerakond. Ministriportfelle hakatakse jagama aga reedel.