Selle aasta aprillis külastasid ligikaudu 650 elanikuga Kõpu valla ametnikud Itaaliat, et tutvuda kohaliku kunsti ja köögikultuuriga. Reisil õpitu ja kogetu jagamiseks kohalikega korraldatakse täna esimest Kõpu pitsafestivali.

Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo sõnul tuli mõte festivali korraldamiseks Suure-Kõpu mõisa ühelt viimaselt omanikult, kes käis kunagi Pompeii väljakaevamistel ning tagasi tulles lasi villa maalingute koopiad ka mõisa seintele maalida. Seos Itaalia ja valla vahel ajendas praeguseid vallaametnikke tegudele.

Kahenädalasel reisil osales 14 inimest ning sellel ajal oli vallahoone suletud. Kiviloo sõnul siiski ükski vajalik asjatoimetus tegemata ei jäänud ning vajalik töö sai tehtud e-riigi võimalusi ära kasutades.

Reisi eesmärgiks oli saada täna mõisas avatava ekspositsiooni jaoks pildimaterjali ning teadmisi Itaalia köögikultuuri kohta. Pikemas perspektiivis on plaanis Kõpusse luua oma väike Itaalia, millega Itaalia kultuuri eestlastele lähemalt tutvustada.

Itaaliast kaasatoodud pitsameistreid festivalilt ei leia ning küpsetamisega on ametis nii kohalikud pitsameistrid kui Viljandi Kutsekool. Oma itaalias õpituid kogemusi rakendab festivalil aga õpetaja Piret Junolainen, kes on rahva seas tuntust kogumas ka kui kohalik ravioolimeister.

Välismaist toitu pakkudes eelisatakse siiski kodumaised toorained. Nii leiab pitsadelt kodumaist vorsti ning rohelist sibulat. Ka ravioolide täitmiseks on Junolainen lõunamaiste lihatoodete asemel valinud hoopis seened. Huvilistel on võimalik ravioolide tegemist ka ise proovida.

Vallavanema sõnul võiks hea ilma korral üritust külastada ligikaudu 500 inimest ning loodab, et lisaks kohalikele elanikele tuleb festivalikülalisi ka Tartust ja Tallinnast.