Kella 12 paiku kohtuhoonest väljunud advokaat Jevgeni Aksjonovil on kaasa tuua karm sõnum: edaspidi kuni otsuseni mitte mingeid kommentaare ei tule. Isegi mitte formaalseid. Võib aru saada, et ehkki ajakirjanikud võisid tunda end täielikus infosulus, olid esmaspäeval online’i jõudnud intervjuukatked siinsete kohtuvõimude jaoks ikkagi liig mis liig. Kui protsess peab juba olema kinnine, siis olgu täielikult.

Väga pikalt kohtul midagi arutada pole. Pool üksteist alanud istung katkestatakse lõunapausiks juba kell kaksteist. Sööjaid siin taga ei kiirustata. Kui legendid räägivad mitmetunnistest nö Brüsseli lõunatest, siis Pihkva kohtu omad väga alla ei jää: vaheaeg kaks ja pool tundi. Teine osa istungist ei kesta kauem kui esimene.

Kohtu ette on kutsutud kümmekond tunnistajat. Mõned neist tulevad kohale isiklikult, kuid tunnistajaid on võimalik kuulata ka üle videolingi. Kõigepealt küsitleb neid prokurör, siis kaitsja, siis kohtunik. Tunnistajaid võib kutsuda ette kahel korral – esimesteks ütlusteks ja siis, kui käib tõendite hindamine. Lisaks on Aksjonovi sõnul väga palju materjali, mille läbitöötamine võtab aega. „Aga rohkem ma teile protsessist enam ei räägi. Järgmised kommentaarid tulevad siis, kui kohus jõuab otsuseni.“

Varem hindas ta, et protsess võib väldata kuni kaks nädalat. Seda juhul, kui kõik tunnistajad kätte saadakse – aga puhkuste ajal ei pruugi kõik nii ladusalt toimida. Pärast istungit kulub veel ilmselt aega, kuni kohtunikud kirjutavad valmis ühise otsuse. Erinevalt mõnest vähem tähtsast protsessist on kohtunikke kolm, neist kõik riigisaladuse loaga.

Sööme pikalt lõunat, räägime maast ja ilmast. Täna on protsessil väike paus – Aksjonov peab minema Moskvasse ühe teise, juba aasta väldanud protsessi otsuse väljakuulutamisele. Neljapäevaks jälle tagasi. Võimalik, et homme õnnestub Kohveril näha jälle ka Eesti konsulit Signe Matteust. Ent sarnaselt Vene kohtusüsteemile hoiab ka Eesti pool infot rangelt kontrolli all.

Eesti poole kinnitusel rööviti Kohver Eesti territooriumilt. Vene pool pole siiani avalikult isegi vaaginud võimalust, nagu võiduks Kohver pidada kinni kuskil mujal kui juba nende pool piirijoont.