Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretäri Tiit Riisalo sõnul oli möödunud aasta esimese kolme kvartaliga IRLi liikmemaksu laekumine olnud võrreldes tunamulluse aasta sama perioodiga sarnasel tasemel.

Riisalo sõnul koguvad liikmemakse eelkõige erakonna kohalikud piirkonnaühendused ning ka liikmemaksudest laekuv raha läheb kasutamiseks piirkondadele.

"Liikmemaksu maksmise sagedusega on kujunenud välja teatud muster – seda tasuvad üldjuhul regulaarselt need liikmed, kes soovivad erakonna tegemistes aktiivselt kaasa lüüa," ütles Riisalo.

IRLi praegu kehtiv liikmemaks on töötavale liikmele 15.34 eurot aastas ning üliõpilasele ja pensionärile 6.39 eurot aastas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretäri Indrek Saare sõnul ületas SDE 2014. aastal kogutud liikmemaksu summa 2013. aastal kogutu.

Ta kiitis SDE liikmed. "SDE liikmed on väga tublid liikmemaksu tasujad ning maksu maksmine on aktiivsem alati just siis, kui piirkondades toimuvad üritused ja koosolekud," rääkis Saar.

Saare sõnul peab SDE liikmemaksu maksmist väga oluliseks. "Oleme tegutsenud selle nimel, et erakonna liikmed teadvustaksid oma kohustust liikmemaks ära maksta," kõneles Saar.

Saar tõi võrdluseks, et möödunud aastal oli SDE liikmemaksu maksnud isikute protsent ja kogutud summa suurem kui näiteks IRLil ja Reformierakonnal kahe peale kokku. SDE liikmemaksu summa ühe isiku kohta oli 2013. aastal kõige kõrgem võrreldes teiste erakondadega.

Liikmemaksu suurus sõltub sissetulekust

"SDE üldkogu on kehtestanud liikmemaksu suuruse sõltuvalt inimese sissetuleku suurusest ning iga SDE liige maksab vastavalt oma võimalustele, mille eest erakond on väga tänulik," selgitas Saar.

SDE kogutud liikmemaksu summa 2014. aasta kolmanda kvartali lõpus moodustas kõikidest tuludest ligi kolm protsenti, mis on pea kõrgeim protsent võrreldes teiste erakondadega, kuid siiski marginaalne võrrelsed riigieelarvest saadava eraldisega.

Saar nõustus sellega, et iga erakond peab astuma samme selle nimel, et liikmemaksud moodustaksid suurema osa erakonna eelarvest kui täna.

Vaata erakondade

Vaata erakondade