Kui hooldatav või tema ülalpidamiskohuslane ei suuda kuumaksumust oma vahenditest katta, tasus umbes kolmandiku ehk 176 eurot inimese elukohajärgse kohaliku omavalitsus.

Ülejäänud viie protsendi sees oli riigipoolne rahastamine enne 1. jaanuari 1993 üldhooldekodusse elama asunud täisealise isiku teenusekulude katteks, lisateenuste osutamise eest saadud raha ning muud laekumised, mida kasutati eakate hooldusteenusel eelkõige kultuuri-, kommunikatsiooni- ja vaba aja tegevuste kulude katteks.

Üldhooldekodus osutatakse ööpäevaringset teenust inimestele, kes vajavad kõrvalabi ja kes hooldusvajaduse tõttu ei ole suutelised iseseisvalt elama ning kelle toimetulekut ei ole võimalik tagada teiste teenuste osutamisega. Sotsiaalministeeriumi andmetel kasvab teenusekasutajate arv peamiselt 75 ja 85 aastast vanemate elanike arvelt.

Sotsiaalministeerium on arvutuse tegemisel võtnud keskmised kulutused 70 asutuse statistiliste aruannete andmete alusel. Vaadatud on asutusi, kus osutatakse ööpäevaringset hooldusteenust ainult eakatele.