Täna riigikogus arutlusele tulev Vabaerakonna eelnõu mandaatide ühitamatuse põhimõtte üle tähendaks ministrite peibutuspartidena valimistel kandideerimise lõppu. Samuti ei saaks enam riigikogu liikmed samaaegselt kuuluda kohalikku volikokku.

Eelnõule tähelepanu tõmbamiseks korraldas Vabaerakond täna riigikogu ees aktsiooni, kus plakatite ees grilliti pardiliha ning kutsuti ministreid ning riigikogu liikmeid üles olema inimesed ning mitte peibutuspardid. Riigikogu ette kogunes kella üheks kaheksa ajakirjanikku ja 14 asjaosalist.

Vabaerakonna fraktsiooni esimees Andres Herkel ütles, et isik kes on juba valitud rahvaesindajaks, aga kandideerib edukalt veel teise esinduskogu liikmeks, jääb oma eelmisest esinduskogu kohast ilma. Tema hinnangul piirab Toompea poliitikute otsene sekkumine kohalike omavalitsuste asjadesse nende autonoomiat ja kärbib kohalike tegijate võimalusi.

Vabaerakonna seisukoht on, et riigikogu liikmetel kohalikus volikogus istuma lubav "kahe tooli seadus" on legaliseeritud peibutuspartlus.