"Pean silmas vähemalt kahte neist, nimelt Poola autori Artur Żmijewski kaht videot – "Kullimäng", kus rühm alasti inimesi rõõmsalt mängivad Aushcwitzi koonduslaagri gaasikambris, ja «80064», kus kunstniku pealekäimisel nõustub 92-aastane Auschwitzi endine vang mehe käsivarrele koonduslaagris tätoveeritud numbrit värskendama," kirjutas Eesti juudi kogukonna esinaine Alla Jakobson pöördumises.


Jakobson tõdes, et sai vaadata videot võrgu vahendusel, kuulda näitusel käinud Tartu Juudi kogukonna esindajate arvamust ja tutvuda Tartu Kunstimuuseumi direktori ütlustega näituse kontseptsiooni kohta ning Peab tunnistama, et nii tema kui ka teised kogukonna liikmed, kes seda nägid, on šokis ja hämmingus.

"Sõltumata näituse eesmärkidest on täiesti mõeldamatu kasutada holokausti tragöödia «lahtimõtestamiseks» videosalvestisi, mis rüvetavad sadade tuhandete inimeste mõrvamist või mõnitab tragöödiat üleelanud eakat inimest ning kasutab tuntud mõrvari dr. Mengele katsetega sarnase tegevuse eksponeerimist," leiab Jakobson.

Tartu Kunstimuuseumi direktor Rael Artel möönis, et videoteosed on toonud kaasa juudi kogukonna pahameele. „Seetõttu otsustasime, et videod käivitatakse edaspidi ainult külastaja soovil ning videoid saadavad kuraatori selgitavad kommentaarid. Ühtlasi vabandame kõigi ees, keda väljapanek on riivanud. Kindlasti ei ole eesmärk kedagi solvata, vaid mäletada ja mälestada valusaid ajaloosündmusi,“ lisas Artel ERRile.

„Soovime kutsuda vaatajaid mõtlema inimsusvastastele kuritegudele nii Poolas, Eestis kui ka terves maailmas ning arutlema, kuidas saame igaüks kujundada maailma, kus säärased sündmused ei korduks,“ kinnitas Artel.