Çavuşoğlu sai kokku ka Eesti välisministri Jürgen Ligiga.

Kohtumiste peamised teemad on Eesti-Türgi suhted, julgeolekuolukord Euroopas, rändekriis ning olukord Süürias. Välisministrite kohtumise järel toimub pressikonverents.

Visiidil olles esineb Türgi välisminister välisministeeriumis loenguga “Turkish foreign policy in an age of uncertainty”.

Çavuşoğluga kohtusid ka väliskomisjoni esimees Sven Mikser ja riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson. Sellel kohtumisel olid kõne all eeskätt Eesti-Türgi head kahepoolsed suhted, heidutusmeetmed Venemaale ja julgeolekuolukord Lähis-Idas.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser rõhutas kohtumisel, et Eesti hindab kõrgelt kahepoolset julgeolekukoostööd ja peab Türgit lähedaseks liitlaseks. Mikser lisas, et kahetsusväärselt on Venemaa sõjaline sekkumine Süürias toonud kaasa tõsise humanitaarkatastroofi, mille lahendamine peab olema rahvusvahelise kogukonna kõrgeim prioriteet.

Kahepoolsetest suhetest rääkides avaldas Marko Mihkelson lootust, et Türgi saab vaatamata kriitilisele julgeolekuolukorrale oma idanaabruses osaleda ka edaspidi näiteks NATO õhuturbemissioonil Ämaris. “Türgi on juba omaaegse mittetunnustamispoliitikaga kinnitanud selget toetust Eesti iseseisvusele ning on NATO liitlasena teinud palju meie julgeoleku tugevdamisel,“ ütles Mihkelson.

Türgi välisminister rõhutas, et kuigi Türgi ja Venemaa suhted on stabiliseerimas näiteks majanduses, ei muuda see Türgi seisukohti Ukraina ja Krimmi annekteerimise osas. Ta lisas, et Venemaa tegevuse osas Süürias on Türgil selge positsioon, et Süüria ei saa olla tingimuseks kahepoolsete suhete alastes läbirääkimistes.

Kohtumisel osalesid veel väliskomisjoni liige Keit Pentus-Rosimannus, Eesti-Türgi parlamendirühma esimees Kadri Simson ja aseesimees Ivari Padar.