"Eesti ja Tšehhi kaitseministri kohtumisele järgnenud pressikonverentsil kinnitas Hannes Hanso, et konsensus Tšehhi partneritega siia ühe kompanii saatmise osas on olemas. "Visegradi riigid on üles näidanud selget solidaarsust, pakkunud ka enda kompaniid. Tervitame seda initsiatiivi. Kui oleme suuremad teemad raamriikide näol lukku saanud, istume Visegradi ja Balti riikidega maha," sõnas Hanso.

Tšehhi kaitsministri sõnul on Visegradi riikidel olnud idee rotatsiooni korras kompanii suurusi üksusi Baltimaadesse saata. See otsus loodetakse heaks kiita juunis Brüsselis toimuval kaitseministrite kohtumisel.

Hanso kinnitusel tähendaks Visegradi riikide esialgne plaan igasse Balti riiki ühe kompanii toomist. "Detailides lepime me kokku, kui suurtes asjades on kokku lepitud. Minu arusaamise kohaselt on Visegradi riigid valmis panustama ühte riiki ühe kompaniiga ühel ajahetkel.

Tšehhi kaitseministri kinnitusel saadetaks 150 tšehhist koosnev kompanii kolmekuulise rotatsiooni korras Eestisse kõige varem järgmise aasta alguses.

See tähendaks, et 150 tšehhi viibiks kolmekuulise rotatsiooni korras näiteks Eestis, samal ajal aga teise Visegradi riigi üksus Lätis jne.

Tšehhid õhuturbemissiooni raames Ämarisse

Hanso tõdes, et Tšehhiga ollakse lähedased liitlased. "Meie arusaam nendest protsessidest, mis maailmas toimuvad, on identsed," märkis Eesti kaitseminister.

Kaitseminister möönis, et Venemaa on paraku väga ettearvamatu käitumise, agressiivse iseloomu ning sammudega riik.

Hanso arutas Tšehhi kolleegiga ka seda, kuidas NATO kui organisatsioon peab reageerima ükskõik millises alliansi osas. "Antud hetkel ka meie regioonis," lisas ta.

Hanso sõnul on tähtis, et Varssavi tippkohtumisel valitseks tugev ja ühine rinne, kuid juba sellele eelneval Brüsseli kaitseministrite kohtumisel tuleks ühisele arusaamisele jõuda ja asju mitte viimasele minutile jätta, et liitlaste hulk meie territooriumil suureneks.

Tšehhi Balti õhuturbe rotatsioon võiks Hanso arvates tulla Ämarisse, mis on tema hinnangul ka tõenäoline.

Hanso avaldas heameelt, et Eesti on Tšehhi Vabariigi näol leinud liitlase ka küberkaitsekeskuse näol. "Mõistame teineteist täielikult, et NATO-s peaks küberteema saama eraldiseisvaks domeeniks. Küber on mõnes mõttes ka sõjapidamise territoorium."

Kaitseministrid rääkisid ka Gruusia ja Ukraina teemadel. "Peame julgustama nende reformiprotsessi, et nad näeksid valgust tunneli lõpus," sõnas Hanso, lisades, et kellelgi pole vetoõigust takistamaks riikidel jõuda sinna, kuhu nad tahavad.

Tšehhi kaitseminister Martin Stropnicky märkis, et talle ei meeldi riikide jagamine suurteks ja väikesteks. "Tähtis on riikide vaheline energia ja dünaamika. Ma saan kinnitada, et ma tunnen seda energiat ja enesekindlust, palju patriotismi. Tšehhi on alati olnud Eestile lähedane, me oleme lähedased liitlased ja julgeolekuohtudes on meil sarnased vaated," kinnitas Stropincky.