Tartu Ülikoolis kunstiajaloo eriala cum laude’ga lõpetanud Eero Epner on 2005. aastast teater NO99 dramaturg ning 2010. aastast EMTA lavakunstikoolis kunstiajaloo ja dramaturgia õppejõud.

Epner on viimase kümnendi jooksul oluliselt panustanud Eesti kultuuri ning selle arengute mõtestamisse, temast on kujunenud kaasaegse Eesti teatrimõtte üks olulisemaid esindajaid. Ta on kirjutanud ja komponeerinud tekste teatri NO99 lavastuste tarbeks ning osaleb alati kollektiivses loomeprotsessis. Epner on avaldanud arvukalt teatriarvustusi, artikleid ja esseid teatriteoreetilistel teemadel. Kunstikriitikuna on ta koostanud mitmeid näitusi (Eesti Kunstimuuseumis, Tallinna Kunstihoones, galeriis HAUS) ning koostanud, toimetanud ja saatetekstidega varustanud arvukalt kunstiraamatuid. 2012. aastal alustas ta Teater NO99 loengute sarja kaasaegsest kunstist ja teatrist nii eesti- kui ka venekeelsetes koolides ning kaasaegset kunsti populariseeriva telesarja „NO99 Kunstikool“ Eesti Televisiooni eetris.

Eripreemia pälviv galerist Olga Temnikova on Eesti avalikkusele tuntud eelkõige Eesti kaasaegse kunsti propageerijana. Oma teekonda galeristina alustas ta aastal 2005 ArtDepoo kaasaegse kunsti galerii juhatajana, mis oli esimene Eesti kaasaegsele kunstile pühendunud galerii. Aastal 2010 asutas ta koos Indrek Kaselaga Temnikova & Kasela galerii, mille põhieesmärk oli esindada eesti kunstnikke ja arendada nende karjääri ning tõsta Eesti kunsti nähtavust rahvusvaheliselt. Viimase nelja aasta jooksul osaletud rohkem kui 20 messil, mis on viinud Eesti kunsti ligi 300 000 vaataja ette.

Lisaks on Temnikova korraldanud Kaido Ole näituse Peterburis, Merike Estna ja Sigrid Viiri näitused New Yorgis, Marko Mäetamme grupinäituse Washingtonis ja Moskvas ning Jaan Toomiku näituse Moskvas. Tema kaasabil on välja antud mitmete kunstnike raamatuid ja katalooge.

Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemiale, mis on mõeldud kuni 35-aastastele Eesti päritolu kultuuritegelasele, kelle kunstilised saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas. Preemia suurus on 5000 eurot ja eripreemia 3000 eurot.

Eelnevatel aastatel on noore kultuuritegelase preemia saanud pianist Mihkel Poll (2013), ehtekunstnik Tanel Veenre (2012), dirigent Risto Joost (2011), saatesarja "Ööülikool" toimetaja Jaan Tootsen (2010), näitleja, lavastaja ja tõlkija Marius Peterson (2009), luuletaja Kristiina Ehin (2008), baleriin Luana Georg (2007), helilooja Helena Tulve (2006), lavastaja Jaanus Rohumaa (2005), dirigent Anu Tali (2004), kirjanduskriitik Jan Kaus (2003) ning helilooja Tõnu Kõrvits (2002).

2002. aastal anti eripreemia rahvamuusik Krista Sildoja’le ja 2011. aastal pälvis eripreemia poeet, esseist, tõlkija ja eelarvamustest vabama ühiskonna kujundaja Igor Kotjuh.

Noore kultuuritegelase preemiat rahastab Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu nõukogu liige Indrek Neivelt.