Rein Kilk valiti pressivaenlaseks selgitusega, et ta on valmis kohtusse andma iga meediakanali, kes teda kas või mainib, ja samas pole ta ise selgitusteks kättesaadav, vaid tema eest räägivad vaid advokaadid. Tänavu on ta süstemaatiliselt ähvardanud kohtuprotsessidega meediaväljaandeid ja ajakirjanikke, kes julgevad avaldada tema tegevust puudutavaid lugusid.

Pea iga vähegi kriitilise sisuga loo avaldamisele eelneb ja/või järgneb advokaadibüroo nõudekiri. Samal ajal ei anna Kilk ise reeglina sellistele lugudele kommentaare. Kilk üritab juurutada Eesti ajakirjanduses uut praktikat, mille sisuks on kohtuähvarduste abil mõjukate tegelaste säästmine nende küsitavate tegude kajastamisest ja analüüsist, seisab Kilgi pressivaenlase kandidatuuri selgituses.

Pressisõbraks valitud Elmar Vaher on aga muutnud politseiameti meediale kättesaadavamaks ja tema meediasuhtlusest võiksid Vaheri kandidatuuri ülesseadjate hinnangul õppida teisedki politseiametnikud. Pressisõber saab auhinnaks nimelise ruupori, mille autor on metallikunstnik Ive-Maria Köögard.

Eelmisel aastal valiti pressivaenlaseks olümpiakomitee presidendi Neinar Seli ja pressisõbraks Elroni juhatuse esimehes Andrus Ossip.

Ajalehtede liit soovib valikuga juhtida avalikkuse tähelepanu sellele, kuidas avaliku elu tegelased suhtlevad ajakirjandusega ja selle läbi avalikkusega.

Pressisõpra ja -vaenlast valiti tänavu 22. korda.