Uue seeria 50-eurose kõige silmatorkavam muudatus on läbipaistev portreega aken müütilise printsessi Europe kujutisega rahatähe paremal serval.

Mitmed teised turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on sarnased nagu uutel 5-, 10- ja 20-eurostel.

„Esimesed uued 50-eurosed lähevad pankadele täna Eesti Pangast teele. Pankadest jõuavad rahatähed kaupmeesteni ja sularahaautomaatidesse ning seejärel on võimalus ka inimestel uus rahatäht oma rahakotti saada,“ rääkis Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

Roosve rõhutas, et uue kujunduse ja turvaelementidega rahatäht on seaduslik maksevahend, mille vastuvõtmisest ei tohi kaupmehed keelduda ka siis, kui autentimisvahend või rahakäitlusseade on jäänud veel ajakohastamata. „Kaupmees saab rahatähe ehtsust tuvastada käsitsi, kui ta vaatab või katsub rahatähe turvaelemente,“ ütles Roosve.

Samaaegselt väljastavad euroala keskpangad kuni varude lõppemiseni ka esimese seeria 50-uroseid pangatähti. Esimese seeria 5-, 10-, 20- ja 50-eurosed pangatähed kehtivad ka edaspidi. See tähendab, et neid ei ole vaja ümber vahetada, sest nendega saab endiselt poes ja mujal maksta.

Kõik esimese seeria rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid teatavast ajast ei saa esimese seeria rahatähtedega enam poes maksta. Kui see aeg on selgunud, siis teavitatakse sellest inimesi väga pikalt ette. Seejärel saab esimese seeria rahatähti uute vastu vahetada tähtajatult nii Eesti Pangas kui ka euroala teistes keskpankades.

Pilte ja videoid uue 50-eurose kohta leiab veebilehelt uus-euro.eu.

Eesti Pank soovitab: Kuidas tunda rahatähe turvaelemente?

Vaata. Kui rahatähte vastu valgust vaadata, ilmub selle vasakus ülaservas asuva Euroopa Liidu lipu ja Mario Draghi allkirja all nähtavale portree kujutisega vesimärk. Vastu valgust vaadates paistab hologrammriba ülaosa läbi ja läbipaistvasse aknasse ilmub Europe portree, mis on nähtav rahatähe mõlemal küljel.

Katsu. Katsudes on uue 50-eurose rahatähe paremal ja vasakul serval selgelt tunda paberipinnast kõrgemad reljeefsed jooned. Rahatähe paber on tugev ja krabiseb.

Kalluta. 50-eurose vasakus alaservas on erkroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades rohelisest tumesiniseks. Rahatähte kallutades tulevad nähtavale kujutised hologrammribal: lisaks Europe portreele on näha number 50, euro sümbol ja värava või akna kujutis.