Keskpäeval alanud konverentsile on pealinnast kohale sõitnud Keskerakonna ladvik. Esimeses rea ühes otsas istuvad Yana Toom, Märt Sults, Jaanus Karilaid, Heimar Lenk ja Savisaare-meelsete kandidaat Oudekki Loone. Esimese rea teises otsas istub Kadri Simson. Konverentsi alguseks on kogu saal täitunud Tartu piirkonna käekäigust hoolivate keskerakondlastega. Paljud kohaletulnud liikmed ei mahu saali ära ning kostub palju venekeelset juttu.

Välja pakuti, et kõned võiks pidada Yana Toom ja Jaanus Karilaid. Saalist kostsid hüüded "Ei!".

Jätkukonverentsi alustab piirkonna praegune juht Aadu Must aruande esitamisega, kus juhib tähelepanu huvitavale nähtusele. Nimelt on viimasel ajal teistest piirkondadest Tartusse ümber registreerunud suur hulk keskerakondlasi. "Isegi viimase paari nädala jooksul on lisandud umbes 30 liiget, kes on lisandunud teistest piirkondadest just Tartu piirkonda," ütleb Must.

Konverentsi alguses tehakse ettepanek austada erakonna kõrgeid juhte ja lasta neil pidada tervituskõne. Pakutakse välja, et kõned võiks pidada Yana Toom ja Jaanus Karilaid. Saalist kostuvad hüüded "Ei!". Niisiis päevakorda ei muudeta ning piirkonnaga mitte kuidagi seotud isikud sõna ei saa. Sellest hoolimata üritavad Heimar Lenk ja tema toetajad korduvalt end kehtestada, et Toom ja Karilaid siiski saaks tervitussõnadeks auditooriumi ette.

Ootamatult lisandub kaks esimehe kandidaati

Lisandub veel kaks esimehe kandidaati - Nikolai Põdramägi ja Artjom Suvorov. Saalis on täielik segadus. Tagareast hüütakse lõpuks välja ka Aadu Musta nimi, millele järgneb aplaus. Nimekiri läheb lukku. Keskerakonna Tartu piirkonna esimehe kandidaadid on Kerstin-Oudekki Loone, Nikolai Põdramägi, Aadu Must ja Artjom Suvorov.

Kui me kuulame teiste erakondade häält, siis me pole enam erakond, siis me oleme reeturid.
Oudekki Loone

Nüüd saavad kandidaadid sõna. Esimesena Oudekki Loone, kes alustab sõnavõttu juba ära kulutatud väljendiga: "See, mis on meid siia on toonud, meid enam edasi ei vii". Ta küsib, miks erakond saab Tartust riigikogu valimistel nii vähe mandaate? Loone heidab Mustale ette, et ta kuulab liiga palju teiste erakondade inimesi. "Kui me kuulame teiste erakondade häält, siis me pole enam erakond, siis me oleme reeturid." Loone ütleb, et talle meeldivad need võistluslikud sisevalimised ja neid ei peaks nägema sisepingetena. "Keskerakonnas ei ole tegelikult lõhet," nendib ta. Lõpetuseks sõnab Loone, et täna on üliolulise otsuse koht. "See on see valik, kas Keskerakond jätkab ühtsena," rääkides enda sõnadele vastu ning viidates selgelt tegelikule lõhestumisele. "Me valime uue ja vana vahel," ütleb ta lõpetuseks. Tundub, et uue all pidas Loone silmas ennast, kuigi ta esindab aastakümneid kestnud Savisaare võimu Keskerakonnas.

Seejärel taandab enda kandidatuuri Nikolai Põdramägi, öeldes, et toetab Oudekki Loonet.

Kõnepulti astub taaskord Aadu Must, kes märgib vastuseks Loonele, et on alati rääkinud esimesena oma erakonna inimestega, mitte teiste erakondade liikmetega. Praegune piirkonna juht toob välja, et Loone on käinud läbi mitmetest piirkondadest ja olnud näiteks Raplas juhatuse esimehe asetäitja. "Tõsi küll, kohale ta ei jõudnud," lisab Must. Loone ja Musta vahelist pingelist olukorda kinnitab Musta väide, et kui erakond soovib uut ja noort juhti, võiks vaadata hoopis Artjom Suvorovi poole.

Suvorov nendib, et ta ei ole kunagi varem näinud Tartu piirkonnas nii palju erakonna juhatuse liikmeid Tallinnast. "Kus te enne olite?” küsib noor poliitik. Ta pahandab, et piirkonna juhi valimistest on tehtud poliitiline võitlus Savisaar vs Simson. "Tegelikult see aga nii ei ole, valitakse ikkagi ainult piirkonna juhti," sõnab Suvorov. "Mulle näib see lihtsalt kangutamisena," ütleb ta, ja annab teda, et taandab enda kandidaturi Musta toetuseks.

Seepeale haarab Heimar Lenk mikrofoni ja küsib, et kuidas saab nii olla, et külalistele (Loonet toetavatele Yana Toomile ja Jaanus Karilaiule) sõna ei anta. Pool saali naerab jutu välja, teine pool plaksutab.

Kokkuvõtteks - vaatamata vangerdustele - on duellis esimehe kohale siiski vastamisi juba tuntud duo Aadu Must ja Oudekki Loone.

Hääletus lõpeb pisut peale kella 14. Selgus, et hääletussedeleid oli kokku 169, üks neist oli rikutud. Aadu Must sai 98 toetushäält, Oudekki Loone 70.

Aadu Must rääkis oma võidukõnes näiteks pagulasteemadest, haridusest ja käibemaksumuudatustest.

Aadu Must ja Oudekki Loone

Olgu meenutuseks mainitud, et kui 19. veebruaril kogunesid Keskerakonna Tartu piirkonna liikmed aastakonverentsile, jäi piirkonna esimees valimata, sest hääletuseks vajalikku kvoorumit kokku ei saadud. Loe lähemalt SIIT. Vaadates kohale tulnud keskerakondlaste hulka, ei tohiks see täna probleemiks olla.

Ma ei ole kedagi enda poolt hääletamiseks piirkonda toonud.
Aadu Must

Pärast ebaõnnestunud sisevalimisi selgus, et Savisaare leer on kaks nädalat enne konverentsi Läänemaalt Oudekki Loone toetuseks parteilasi Tartusse smugeldanud.

"Keskerakonna Tartu organisatsiooni read kasvavad lausa tormiliselt. Äsja tuli teade, et meiega on järjekordselt ühinenud kümmekond tubli rändvalijat," kirjeldas eile Keskerakonna Tartu piirkonna juht Aadu Must sotsiaalmeedias.

"Ma ei ole kedagi enda poolt hääletamiseks piirkonda toonud. See jutt, et mina olen ka seda, teinud on vale," sõnas Aadu Must tänasel konverentsil. Aadu Must täpsustas hiljem antud videointervjuus, et Keskerakonna Tartu piirkonna liikmete arv ulatub pea 600-ni. Väidetavalt on valimiste jaoks smugeldatud Tartu piirkonda vähemalt 30 inimest.

Vaata lähemalt videost!