"Tegemist on Eesti mereväe laevastiku miinijahtijatega Ugandi ja Sakala, kes osalevad esmaspäeval alanud ja järgmise reedeni kestval koostööharjutusel," sõnas mereväe teabeohvitser Aivo Vahemets Delfile.

Koostööharjutusest võtavad osa ajateenijad, mereväe põhikursuse kadetid ja tegevteenistujad. Kaks nädalat vältavale harjutusele on kaasatud mereväe laevastiku sõjalaevad, vahipataljon, õhuvägi ning politsei- ja piirivalveamet.

"Ajateenijate, kadettide ja tegevteenistujate osalemine samal harjutusel õpetab mereväelasi tegutsema ühtse meeskonnana ühise eesmärgi nimel," ütles koostööharjutuse SQEX 16-1 juht mereväekooli ülem kaptenmajor Ain Pärna. "Lisaks saame kokku harjutada Miinisadamas paikneva vahipataljoniga ning politsei- ja piirivalveameti kopteritega," lisas kaptenmajor Pärna.

Koostööharjutus aitab laevameeskondadel valmistuda erinevateks olukordadeks merel või sadamas ning loob hea võimaluse harjutada realistlikus keskkonnas koostööd erinevate üksuste vahel.

Esimesel nädalal viiakse läbi laevadevahelisi manöövriharjutusi, õhu- ja pealveesihtmärkide laskmisi, vintsimisharjutusi ning öiseid navigatsiooniharjutusi. Nädal lõppeb vahipataljoni toel toimuva väekaitseharjutusega, kus sadamas mängitakse läbi avatud laeva ürituse käigus ettetulevaid olukordi. Harjutuse teisel nädalal keskendutakse miinitõrje harjutamisele asümmeetrilise ohu tingimustes. Õhuväe kopter etendab mereväe laevadele vastast õhurünnakutel ning politsei- ja piirivalveameti kopter toetab laevu evakueerimisharjutusel.

Merevägi on üks kolmest kaitseväe väeliigist, mille peamine eesmärk on kaitsta Eesti territoriaalvett ja põhiülesanne teha miinitõrjet ning arendada miinisõjavõimet. Merevägi koosneb mereväe laevastikust ja mereväebaasist.