Torud jooksevad lasteaia mänguplatsi alt läbi nõnda, et moodustavad maa all risti, ja neid on käidud jupiti parandamas. Ette on võetud tööd seal, kus torud on lõhkenud. Selge on, et kogu sealne torustik tuleks tegelikult välja vahetada ja seda oleks mõistlik teha ühe korraga.

Lasteaia kasvataja rääkis Delfile, et alles aasta alguses lõhkesid torud täpselt selles kohas, kus asub tegevusala liumäe ja liivakastiga. Maa kaevati üles, torud vahetati osaliselt välja ja lasteaed maksis tuhat eurot, et üles kaevatud osa taas haljastuse saaks ja korralik välja näeks.

Esmaspäeval kaevati aga taas osa lasteaia mänguväljakust üles. Seekord on probleem samade torudega, kuid nende selle osaga, mis asub mänguväljaku teises otsas. Taas vahetatakse välja vaid see osa torudest, mis selgelt katki on läinud ja lekib. Välja vahetatud torude seisukord paistab peale vaadates päris jube.

Lastel on muidugi põnev: torud auravad ja kopad tegutsevad. "Meil on siin soojusküttega bassein," teatas üks laps siiralt. Peale lasteaia on pahased aga ka töömehed, kes lasteaia rutiini tõttu ei saanud eile töödega alustada enne kella 15 ning pidid seetõttu töötama umbes kella neljast kella üheksani õhtul, kuigi oleks tahtnud alustada kohe hommikul.

Lasteaia kasvataja sõnul on suur küsimus, miks käiakse enam-vähem igal aastal mingit nurka lasteaia mänguplatsist üles kaevamas, selle asemel, et kogu torustiku väljavahetamise töö ühe korraga ära teha. Seda saaks teha näiteks juulis, kui lasteaed on niikuinii suvepuhkusel.

Teisalt võib ka küsida, et kuna vähemalt kümne aasta jooksul on torusid parandamas käidud, siis – kui palju seal üldse veel selliseid toruosi on, mis on jäänud välja vahetamata. Sellele küsimusele Tallinna Küte ei vastanud, küll aga nenditi, et torud mänguplatsi all kehvas seisus on.

"Tallinna Virmalise lasteaia territooriumit läbib tõepoolest meie kaugküttevõrgu torustik ning oleme teadlikud selle torustiku töökindluse madalast tasemest," sõnas Delfile ASi Tallinna Küte turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Olga Petrova.

Tallinna Küte lubab torud parandada tuleval aastal

Kohapeal tegutsevad ehitusmehed nendivad isegi, et kui kogu torustik korraga välja vahetada, siis oleks 30 aastat rahu majas. Kui maa all oleks uued torud, siis saaks lasteaed ka muretsemata otsustada, kuhu uusi tegevusalasid paigaldada. Praegu tunnevad lasteaia töötajad, et uute vahendite soetamine ja paigaldamine on mõnevõrra riskantne, sest ei või teada, millal ja kust jälle kaevata on vaja.

Tallinna Küte selgitas, et ettevõte on lähtunud oma rekonstrueerimistöödes prioriteetide järjestusest. "2014. aastal lõpetati seda piirkonda läbiva magistraaltorustiku renoveerimine ning 2017. aastaks on investeeringute plaanis Luha-Kristiina-Virmalise-Koidu tänavate vahelise kvartali harutorustiku renoveerimine," lausus Petrova. See tähendab, et Tallinna Küte lubab tuleval aastal ka kogu Virmalise lasteaia mänguplatsi all oleva torustiku ühe hooga renoveerida.

Petrova lisas, et praegu käivad selle nimel projekteerimistööd ja kui renoveerimistööd on tehtud, siis tõuseb oluliselt võrkude töökindlus ja vähenevad – seni sageli ette tulnud – avariilised olukorrad.