Aeg surub uue valitsuse moodustamisel takka ja nii jäid Delfi kaamerasilma ette kõnelustelt lahkunud üpris väsinud moega poliitikud, kel seljataga tõsine tööpäev. Ehkki siiani on kõnelusel osalejatel olnud tavaks olulisematest sammudest pressibriifingul teada anda, jäi täna briifing ära. Kõnelustelt lahkunud reformierakondlane Remo Holsmer ütles Delfi fotograafile vaid, et otsustati, et kõnelused jätkuvad.

"Läbirääkimistel arutatu põhjal sõnastas Taavi Rõivas partnerite prioriteete arvestavad kompromissettepanekud, mida IRL ja SDE erakonnakaaslastega arutavad ning mille osas seisukoha kujundavad. Eesmärk on jõuda homme hommikuks riigikogu juhatuse ühiskandidaatideni ning algava nädala jooksul moodustada kolmepoolne valitsuskoalitsioon," teatas Reformierakond õhtul.

Seda, milles pakutud kompromissid täpsemalt seisnevad, Reformierakond ei täpsustanud. "Detaile veel ei avalikustaks," ütles Remo Holsmer.

Veel jõudis täna konsultatsioonidega edukalt lõpule energeetika töörühm, lisaks jätkusid nädalavahetuse vältel välispoliitika konsultatsioonid, kus põhiseisukohad on tänaseks läbi arutatud ning üksmeel saavutatud.

Nädala alguses lootsid Reformierakonna esindajad, et partnerid IRL ja sotsid kutsuvad oma volikogud, mis peavad koalitsiooni­lepingu kinnitama, kokku esmaspäeva hommikuks ning pärast lõunat saaks leping juba kõigi kolme erakonna esimeeste allkirjad. Kuna mõlema erakonna põhikirja järgi tuleb voli­kogu kokku kutsumisest teatada vähemalt kolm päeva ette ja reede õhtuks seda ei tehtud, siis pole esmaspäev enam kõne all.

Koalitsioonikõneluste seis läks neljapäeval astme võrra keerulisemaks, sest IRL-i esimees Urmas Reinsalu teatas Taavi Rõivasele, et IRL ei saa nõustuda valitsuslepinguga, mis ei too eraldi soodustusi madalapalgalistele.