„Sotsiaaldemokraadid lähevad sel sügisel Tallinnas tegema õiget pööret. Tallinn väärib paremat juhtimist. Teeme selle ära,“ rõhutas sotside esimees Jevgeni Ossinovski ning kinnitas, et erakond läheb tänavustele kohalike omavalitsuste valimistele uutest tegijatest tulvil tugeva meeskonnaga.

Ainult roheline ja mugav ühistransport aastaks 2030, nelja aastaga kõik lasteaiad korda, lastele tasuta toit ja varajane võõrkeeleõpe, lõpp korruptsioonile pealinnas, linnaosadele ja kogukondadele suurem otsustusõigus, mereääre arendamine, noored ja vanad sportima, lõpp parkimisprobleemidele — need on vaid mõned sotsiaaldemokraatide sõnumid, millega erakond läheb sügisel Tallinnas kohalike omavalitsuste valimistele.

„Meie eesmärk on pöörata Tallinn õiges suunas liikuma,“ ütles SDE linnapeakandidaat Rainer Vakra tutvustades kohalike valimiste-eelset seisu. „Me murrame pealinna edasiminekut pärssiva keskerakondliku ainuvõimu ning muudame Tallinna sallivaks ja avatud euroopalikuks pealinnaks, mis meelitab lähedalt ja kaugemalt talente siia elama ja töötama.“

Vakra, riigikogu keskkonnakomisjoni esimees, näeb linnavõimu ülesandena parkide ja rohealade laiendamist Tallinnas ning jalakäijatele ja jalgratastele linnaliikluses senisest suuremat võimu, samuti paremat kergliiklusteede võrgustikku. Tasuta ühistranspordi kaasajastamine tähendab ka trammi- ja trolliliinide arendamist, lisaks peamistel liikumissuundadel öötranspordi käivitamist.

Sotsiaaldemokraadid lubavad nelja aastaga korda teha kõik praegu kehvas seisus Tallinna lasteaiad, tagada seal lastele tasuta toidu ning alustada varajase võõrkeeleõppega 5- kuni 7-aastastele. Igale Tallinna lapsele tuleb anda võimalus osaleda ühe huviala- või spordiringi töös tasuta ning kõigis linnaosades rajada spordiväljakuid, sealhulgas ekstreemspordiga tegelemiseks.

„Meie teeme lõpu korruptsioonile poliitikute ning ametnike seas. Lõpetame erakondliku tegevuse varjatud rahastamise linnaeelarvest ja peatame maksumaksja rahaga laristamise kõigil tasanditel,“ rõhutas Vakra.

Tema sõnul on oluline anda rohkem võimu ja otsustusõigust linnaosadele, halduskogudele, asumitele ja kodanikuühendustele, mis tähendab ka sõltumatute spetsialistide, asumiseltside kaasamist linnaplaneerimisse.

Sotsiaaldemokraadid toetavad linnahalli muutmist rahvusvaheliseks kontserdi- ja konverentsikeskuseks, mis suurendab pealinna külastatavust reisisihtkohana ning Tallinna promenaadi ja mereäärse territooriumi arendamist kaasaegseks terviklikuks kultuuri- ja vabaajapiirkonnaks.

Vakra kinnitusel on sotsidel Tallinnas tugev meeskond, alates pikaaegse kohtunikukogemusega Helve Särgavast pealinna volikogu esimehe kandidaadina. Särgava sõnul liitus ta sotsiaaldemokraatide nimekirjaga, sest SDE on tema jaoks kõige inimsõbralikum erakond ja Tallinn vajab korruptsioonijuurikate väljajuurimist.

Rainer Vakra lisas, et sotsidega lähevad Tallinnas valimistele ka näiteks jurist ja edukas motosportlane Anastassia Kovalenko, Eesti üks paremaid varajase keeleõppe eest seisjaid ja Asunduse lasteaia juhataja Annela Ojaste, zoosemiootik Aleksei Turovski, õppejõud ja juhtimiskonsulatnt Ester Eomois, internetivabaduse ja kodanikuühiskonna üks eestkõnelejaid Siim Tuisk, puuetega inimeste eest seisja Külli Urb, õppejõud ja õdede liidu kauaaegne president Ester Öpik, meteoroloogiaprofessor ja tõlkija Sirje Keevallik, mitmed riigikogu liikmed, samuti osalevad sotsiaaldemokraatide väärtuste toetuseks Tallinna valimiskampaanias ka neli sotsidest ministrit.

Sotside varasemad lubadused

Sotsid on varasemalt linnapeakandidaadi Rainer Vakra isikus lubanud lõpetada päevapealt Urmas Sõõrumaa ja teiste ärimeestega sõlmitud koolide haldamise lepingud.

Peale selle on lubatud vaadata üle lausa 400 linna palgal oleva keskerakondlase võimekus ja sobivus nende ametikohale.

„Lõpetame päevapealt Sõõrumaa koolide lepingud koos linna panga, linna poe ja ajalehe Pealinn tegevusega ning ei kuluta ühtegi maksumaksja senti Tallinna Televisiooni ülalpidamiseks. Peale selle vaatame üle ligi 400 linna palgal oleva keskerakondlase võimekuse ja vastavuse nende ametikohale. Vabanevate vahenditega tagame lasteaialaste tasuta ja tervisliku toidu ja teeme nelja aastaga kõik pealinna lasteaiad korda,“ ütles Vakra.