Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles pärast Reformierakonna otsust Vabaerakond koalitsioonikõnelustelt kõrvale jätta, et uues olukorras peavad sotsiaaldemokraadid arutama, kuidas edasi minna.

Täna õhtupoolikul koguneski erakonna juhatus, kus kaks tundi kestnud koosoleku lõpuks otsustati koalitsioonikõnelustega nii-öelda otsast peale alustada. „Seda, et läbirääkimised olid takerdunud, oli näha juba eelmise nädala keskpaigaks,“ selgitas Mikser.

„Alustame otsast, sest olukord on uus,“ kommenteeris Mikser vahetult peale koosoleku lõppu. Ta lisas, et erakonna jaoks ei ole küsimus taganemises, vaid edasiminekus ning kindlasti on neil omad võtmeteemad, millest lahti öelda ei soovita. Mikseri sõnul otsust hääletamisele ei pandud. Sellegi poolest oli erinevaid mõtteavaldusi ja arvamusi, kuidas läbirääkimistele minna. „Mis seal salata, ega see koalitsioon, kui ta ka peaks moodustuma, kerge koalitsioon ei saa olema,“ märkis Mikser. Tema sõnutsi lõi valimistulemus olukorra, kus koalitsiooni moodustamine ei ole kerge ühtegi pidi. „Kindlasti saab see olema väga keeruline läbirääkimine,“ lisas ta.

Mikseri hinnangul on oluline, et kujunenud olukorrast teeb järeldused ka Reformierakond. „Me eeldame, et edasiminekuks peab olema ka Reformierakond midagi õppinud ja valmis kompromisse otsima ning neid omalt poolt ka tegema,“ rääkis ta.