Peaminister Taavi Rõivas ja Eestis riigivisiidil viibiv Soome president Sauli Niinistö arutasid kohtumisel kahepoolseid suhteid, IKT-alast koostööd, energiaprojekte, Läänemere regiooni julgeolekuküsimusi ning olukorda Ukrainas, aga ka nii Eesti kui Soome 100. sünnipäevade tähistamisega seotud kultuurikoostööd.

Julgeolekust rääkides rõhutas peaminister Rõivas, et Eesti huvides on tugev ja ühtne Euroopa liidu välis- ja julgeolekupoliitika ning kindlameelne NATO. Ukraina konflikti kohta ütles ta, et sanktsioonid peavad jätkuma, kuni Minski lepped ei ole täidetud. Peaminister lisas, et NATO vastus Venemaa käitumisele on alliansi heidutuse tugevdamine. Samuti kutsus peaminister Rõivas üles ka Põhjala ja Baltimaade julgeolekualast koostööd tihendama.

„NATO liikmelisus on Soome siseriiklik küsimus, mille üle otsustab Soome rahvas. Samas kinnitan, et pole kahtlustki - Eesti on alati valmis Soomet abistama nii heas kui halvas.“ Peaminister Rõivas lisas, et oma regiooni julgeolekuküsimustes me allahindlust ei tee ning kui olukord seda nõuab, siis läheb Eesti appi ka Soomele.

Rõivas ja Niinistö käsitlesid kohtumisel ka energia- ja taristuprojekte. Peaminister avaldas heameelt, et Eesti ja Soome esitasid ühiselt ja vastavalt ajakavale taotluse Euroopa (CEF) vahendite kaasamiseks BalticConnectori gaasitoru ehitamisse ning lisas, et on oluline, et see valmib 2019. aasta lõpuks.

Eesti ja Soome peaministrid allkirjastasid möödunud nädalal Helsingis ühisdeklaratsiooni teekaardiga digivaldkonna koostöö uuele tasemele viimiseks. Rõivas ütles Niinistöle, et piiriüleste riiklike e-teenuste tööle saamisel on suur potentsiaal Eesti ja Soome ettevõtete koostöö parandamisel ning seeläbi mitte ainult ei tehta panus mõlema riigi majanduskasvu vaid ollakse ka suunanäitajaks Euroopas ja maailmas laiemalt.