"25. novembril juhtus Tallinna Rahumäe põhikooli kolmanda korruse auditooriumis õnnetus, kui ruumi poolitava lükandvaheseina vastusosa seina küljest lahti tuli ja alla kukkus," rääkis Delfile koolimaja haldava firma, Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm.

Rahumäe põhikooli direktor Kairi Jakobson ütles Delfile, et alla kukkus eraldi lükandseina külge kinnitatud detail. "Selle tagajärjel sai kannatada 3. klassi poiss, kellele kooli med õde kutsus viivitamatult kiirabi. Lapsele osutati esmaabi ja saadeti seejärel koju," lisas Jakobson.

Lapse ema rääkis Postimehele, et 9-aastasele poisile tekkis 4-sentimeetrine peahaav, mida käidi kiirabis õmblemas ja seal tehti ka röntgen. Hiljem lubati õpilane kodusele ravile.

"Õnnetusjuhtumi põhjustanud detail paigaldati omale kohale kümme aastat tagasi koolihoone rekonstrueerimistööde käigus OÜ Hanomer poolt, kes on tänaseks tegevuse lõpetanud. Esialgse informatsiooni kohaselt viitavad asjaolud detaili ebaõigele kinnituslahendusele," rääkis Idnurm.

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula ütles Delfile, et ameti esindaja käis koolis olukorraga tutvumas. Pajula kinnitusel pöörduti kohe ka hoone haldaja poole ja paluti selgitusi. "RKAS lubas juhtunu põhjused välja selgitada ja meid sellest teavitada," lausus Pajula.

Idnurm sõnas, et RKAS teostab ohutu õpikeskkonna tagamiseks kaks korda aastas põhjalikku kontrolli, mille käigus vaadatakse üle kogu kinnistu, koolimaja ja seal olevad süsteemid ning tarindite ja süsteemide seisukord, nende hooldamise kvaliteet ja tehakse pistelisi katsetusi. Viimane korraline ülevaatus tehti 23. oktoobril ja selle käigus lükandseina detailid kahtlusi ei äratanud.

Samuti toestatakse koolihoones kord kvartalis ennetavat hooldust, mille käigus kontrollib RKASi lepingupartner muu hulgas ka lükandseinte erinevate elementide seisukorda ja funktsioneerimist.

"Hiljutise vahejuhtumi tõttu teostatakse koolihoones täiendav kontroll, et vältida sarnaste olukordade kordumist tulevikus," kinnitas Idnurm. "Koolihoone omanikuna on selle turvalisus meile väga oluline ning siinkohal avaldame siirast kahetsust toimunu pärast ja soovime õpilasele kiiret paranemist."

Haridusamet: peame koolide ülevaatused muutma perioodiliseks

"Praeguseks on peaaegu 90 protsenti koolidest juba renoveeritud, sh Rahumäe põhikool, ja kõik peaks olema parimas korras, kuid antud juhtumist nähtub, et peame olema valvsad ka nende koolide puhul," rääkis haridusameti juht Andres Pajula.

"Peame muutma perioodiliseks koolide ülevaatused, mida seni oleme teinud pisteliselt. Kui ülevaatuste käigus on avastatud pisemaidki anomaaliaid, tuleb need fikseerida ja lasta spetsialistidel üle vaadata," rõhutas ta. "Oluline on siin ka kooli personali, eeskätt koolijuhi roll, kes viibivad kooliruumides igapäevaselt ning märkavad seetõttu võimalikke probleeme esimesena."