Ratas kohtus Helsingis Soome peaministri Juha Sipiläga. Peaministrite kohtumisel olid teemadeks riikide kahepoolsed suhted ja koostöö, eriti energia, transpordi, IKT ja majanduse valdkondades. Samuti olid päevakorras julgeolekuga seotud küsimused, järgmise nädala Euroopa Ülemkogu ning ka Eesti Euroopa Liidu eesistumisega seonduv.

Pärast kohtumist andsid Ratas ja Sipilä Helsinkis, Kesärantas ühise pressikonverentsi.

Peaminister Jüri Ratas ütles oma esimesel välisvisiidil, et head suhted Soomega on olulised ning nende raames tuleb jätkata mõlema riigi jaoks oluliste projektidega. Kohtumisel Soome peaministri Juha Sipiläga rõhutas Ratas, et Eesti ja Soome peavad jätkama tihedat koostööd, et tugevdada mõlema riigi majandust ja leida uusi turge meie toodetele.

"Eesti ja Soome majandused on tihedalt põimunud. Soome on Eesti üks olulisemaid majanduspartnereid. Selleks, et mõlema riigi inimesed ja ettevõtted saaksid osa majanduskasvust, peame leidma veelgi rohkem koostöövõimalusi," ütles peaminister Ratas. "Kui ühel meist läheb hästi, läheb hästi ka teisel ning tihe koostöö saab mõlema riigi majandusele hoogu juurde anda."

Ratase sõnul on IKT-koostöö Eesti ja Soome vahel hea näide sellest, kuidas ühise eesmärgi nimel pingutades saab olla teerajajaks kogu Euroopas. Märkimisväärne edasiminek on toimunud ka ühistes taristuprojektides – BalticConnectori rahastamisleping sai Brüsselis allkirja 21.oktoobril ning teine leping allkirjastatakse juba nädala pärast. Peaminister Ratas tänas Soome kolleegi isikliku panuse eest nende projektide edasi viimisel ja lisas, et ametnike tasandil peab edasi minema.

Peaminister Ratas ja peaminister Sipilä arutasid lisaks majandusküsimustele ka järgmise nädala Euroopa Ülemkogu kohtumise teemasid ning regionaalse julgeoleku küsimusi.

"Eesti ja Soome arusaam meid ümbritsevast julgeolekukeskkonnast on sarnane," ütles Ratas ja lisas, et Eesti hindab Soome panust turvalisuse suurendamisel niihästi maailmas – näiteks Eesti ja Soome ühisel missioonil Liibanonis - kui ka Läänemere piirkonnas.

"Euroopa Liidu poliitika Venemaa suhtes saab olla tõhus vaid siis, kui oleme ühtsed. Ootame Venemaalt Minski lepingute täitmist ja naabrite iseseisvuse ja iseolemise respekteerimist," ütles Ratas.

Reedel kohtub peaminister Jüri Ratas Riias Balti peaministrite kohtumisel oma Läti ja Leedu kolleegidega, kus on fookuses kolme Balti riigi koostööprojektid.