Olev Siinmaa (12. november 1881 Pärnu – 29. märts 1948 Norrköping, Rootsi) on üks Eesti legendaarsemaid arhitekte ja 1930. aastate väljapaistvamaid funktsionaliste. Tema nimi seostub eelkõige Pärnuga – siinse linnaarhitektina tegutses ta aastatel 1925–1944. Tema heledad eramud ja ka Pärnu rannaarhitektuur kujunesid sõjaeelse moekuse sümboliks.

Nii Siinmaa enda looduna kui ka tema otsesel mõjutusel on Pärnu linna projekteeritud palju hooneid, mis mõjuvad ka praegu värskete ja kergetena ning on andnud Pärnule olulise osa tema miljööst ja identiteedist kuurortlinnana. Just sel ajal, kui Siinmaa oli linnaarhitekt, omandas Pärnu kuurort kaasaegse ilme.

Siinmaa kui andekas tisler on kavandanud ka rahvuslikku mööblit riiklikele esindusehitistele. Tema tööd kaunistavad ka praegu presidendilossi, Toompea lossi ja Kadrioru kunstimuuseumi ruume. Tema varaseim töö tislerina on Pärnu raekoja tarbeks valmistatud mööbel, mis osaliselt on ka seal säilinud.

Täna keskpäeval avati arhitekti endise kodumaja Rüütli 1a vastas Vallikääru nõlval Siinmaa 135. sünniaastapäevaks pühendatud monument. Ühtlasi saab tänasest tema töödest koostatud näitusega tutvuda teater Endla sammassaalis. Tegu on Eesti kunstiakadeemia rektori, üheks parimaks Siinmaa-asjatundjaks hinnatud prof. Mart Kalmu eestvedamisel arhitekti 130. sünniaastapäevaks koostatud näituse taasesitamisega väiksemas mahus.

Ringkäigud ja loengud

Homme toimuvad ringkäigud, kus taaslavastatakse Pärnu kuurordi kaasajastamise lugu. Ühe silmapaistvaima funktsionalistina suunas Olev Siinmaa 1930. aastate Pärnu kujunemist moodsa supelarhitektuuriga linnaks. Linnaarhitektiks olemise ajal (1925–1944) valmisid funkvillad Pärnu Vallikääru lähistel ja Pärnu ranna-ala tippteosed: Rannahotell ja seenrõduga rannakohvik.

Homme kell 15 annab Pärnu keskraamatukogus avaliku loengu arhitektuuriajaloolane ja kriitik, Eesti arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari. Loeng kannab pealkirja „Olev Siinmaa. Arhitekt linna kuvandi loojana“ ja annab ülevaate Olev Siinmaa loomingust ja tegevusest kuurortlinna väljaehitamisel. Loeng kestab umbes tund aega. Vahetult enne ja pärast loengut on võimalik soetada pärnaka Hedda Peedi koostatud raamat „Pärnu valged majad ehk Härra Funk ja proua Puhvet“.

Homme on Olev Siinmaa projekteeritud Rannahotelli restoranis kuni kella 17ni Siinmaa sünniaastapäeva puhul sooduspakkumine. Lisaks on Rannahotellis vaatamiseks näitus hotelli kujunemisloost.

Kõik huvilised saavad Siinmaa Pärnu linnaruumis asuvat loomingut avastada ka äpiga. Selleks tuleb fotoorienteerumise äpp alla laadida oma nutiseadmesse App Store'ist või Goolge Play poest.