NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles tänasel pressikonverentsil Ämaris, et NATO on igati valmis ja võimeline kaitsma nii Eestit kui kõiki teisi liikmesriike.

"On hea näha, kui tugevad te olete ja kui tugevalt olete te seotud alliansiga," ütles Stoltenberg.

Stoltenberg tõdes ajakirjanike küsimustele vastates, et Vene Föderatsiooni sõjalennukite tungimist teiste riikide õhuruumi ei ole näha mitte ainult Balti ja Põhjamaade regioonis vaid ka kõikjal mujal NATO liikmesriikide territooriumil.

"Mida me näeme on Vene õhuväe suurenenud aktiivsus. Me näeme seda Baltikumis, kus on viimase aasta jooksul olnud umbes 100 õhuruumi rikkumist. Seda on kolm korda rohkem kui eelmisel aastal." Stoltenbergi sõnul on sealjuures väljakutseks mitte ainult õhuruumi rikkumiste suur number vaid ka see, kuidas ja mis viisil Venemaa neid lende juhib ja korraldab.

"Me katkestame neid lende, me oleme suurendanud õhuvalvet ja me oleme valmis tegutsema, kui tarvis."

Stoltenbergi sõnul meenutab Vene õhuväe tegutsemine külma sõja aega. "See on muster, mis meenutab meile neid viise, kuidas nad käitusid külma sõja ajal."

Peaminister Taavi Rõivas tervitas Stoltenbergi visiiti ning lisas omalt poolt, et tänab NATO peasekretäri praegusel ajal Eestit külastamast.

"Eesti on kindlalt valmis, et toetada teid teie tegevuses," ütles Rõivas. "On väga oluline, et kõik Walesis arutatud ideed pandaks ka praktikas tööle."

Visiidi käigus külastab NATO peasekretär Ämari lennubaasi, kus ta kohtub Eesti, Ameerika Ühendriikide ja Saksamaa kaitseväelastega. Samuti külastab Stoltenberg NATO küberkaitsekoostöö keskust.

Kohtumistel arutatakse julgeolekuolukorda Euroopas, NATO heidutushoiaku tugevdamist ning Ukraina-Venemaa konfliktiga seonduvat.