Keskerakonna homsel erakorralisel kongressil proovib Jüri Ratas kukutada erakonna pikaajalist juhti Edgar Savisaart. Savisaar on teatanud kandideerimisest, aga samuti kandideerib tema toetaja Yana Toom. Toom kandideeris ka aasta varem, aga taandas end kongressil Savisaare kasuks.

Täna toimunud Yana Toomi pressikonverentsil teatas Jakko Väli, et Edgar Savisaarest räägitakse minimaalselt. "Kandideerivad üksteise vastu Yana Toom ja Jüri Ratas. Saate selle kohta päeva jooksul täpsema kommentaari," lausus Väli, viidates, et sel korral loobub hoopis Savisaar Toomi kasuks.

"Sirge jalaga, mütsiga lööma Yana kindlasti ei lähe. Jüri Ratase määratu enesekindlus täna enam ilmselt nii kindlal pinnal pole," rääkis Väli.

Yana Toom lausus, et olenemata sellest, kes võidab, jääb Keskerakond ühtseks. "Loodan, et kandidaadid mind toetavad. Meil on 27 piirkonda, enamik neist seadis üles Ratase, aga meil on õnneks salajane hääletus," lausus Toom, kes loodab, et tänu sellele saab ta ohtralt toetajaid.

Väli rõhutas, et Ratas, Simson ja Reps on teinud teatud diilid. "Tallinna kaotuse oht Keskerakonnale lähtuvalt neist sammudest on väga suur."

Toom kinnitas, et tema ei tea diilidest midagi ja tema neid teinud pole. "Kui lugeda Tsahkna sõnu, siis on selgelt näha, et Reformierakonna aeg on läbi." Toom rääkis, et Reformierakonna trumbiks on olnud e-hääletus, kuid see pole tema hinnangul usaldusväärne ja läbipaistev.

Jüri Ratas pole Toomi hinnangul e-valimiste vastu, kuid leiab, et need peavad olema läbipaistvad ja ei tohi saada hääletada mitu korda. See viitab Toomi hinnangul, et on toimunud nihe ja Ratase seisukoht on erakonna senisest seisukohast erinev.

Oudekki Loone lausus, et Keskerakond ei tohiks mängida kaasa Reformierakonna mängu. "Kindlasti on oluline, et erakondadel oleks selged punktid, millest ei taganeta," sõnas Loone. Seni on jäänud sotsiaalpoliitikad, mida Keskerakond toetab, Loone kinnitusel ellu viimata.

"Erakond peab ütlema, mis on need punased jooned, millest me üle ei astu. Võib-olla saab koos teha maksukoalitsiooni," pakkus Loone.

Toom sõnas, et hallipassimehed on üks teema, mille osas ta pole nõus järeleandmisi tegema - tema hinnangul peaks olema Euroopa kodanikud ja nõnda ka hallipassimehed samade õigustega. Tuleb olla iseseisev välispoliitilistes aspektides, leiab Toom. Iseseisvas Eestis peab olema Toomi sõnul võimalik protestida, selleks tänavale minna ja nõnda püüda riiki paremaks teha.

Toom: teised kandidaadid on toetuskandidaadid

Ajakirjanikele anti võimalus ka küsimusi esitada. Mis on saanud teistest kandidaatidest? "Edgar Savisaar annab teada oma otsusest täna hiljem. Mis puudutab teisi kandidaate, siis oli välja öeldud, et nad on toetuskandidaadid. Juhatuse enamusega on tekitatud selline päevakord, mis ei anna võimalust võtta sõna enne valimisi," selgitas Toom, miks Marika Tuus-Laul ja Heimar Lenk erakonna esimeheks kandideerivad.

Peeter Ernits on küll öelnud, et tema läheb kandideerimisega lõpuni, kuid Yana Toomi hinnangul on ka tema siiski toetuskandidaat.

Yana Toom märkis, et Keskerakonnal on 27 fraktsiooni liiget. Mailis Repsi toetati ühtselt riigikogus, kuid Toomi sõnul on Repsi toetamine valus kogemus, kuna valijameeste kogus süüdistati Savisaare leeri Repsi reetmises.

Toom sõnas, et tema ei ole see inimene, kes hakkab Savisaart erakonna esimehe kohalt ära lükkama. "Mina pole see inimene, kes tahab Edgar Savisaarest lahti saada," lausus Toom ja lisas, et on lubamatu, et Savisaare visiooni tuleb lugeda tema Facebookist, sest tal teist kanalit pole.

Auesimehe kohast rääkides ütles Toom, et Savisaarel peab olema hääleõigus mitte hääletamisel, vaid erakonna agenda väljatöötamisel.

Jakko Väli rõhutas, et erakonna tulevik sõltub ka sellest, kuidas võitjad käituvad Edgar Savisaarega. Yana Toom lausus, et see, kuidas Savisaar edaspidi kaasa saab lüüa, on läbirääkimiste küsimus, kindlasti peab Savisaarel aga Toomi hinnangul olema hääleõigus ja temaga tuleb arvestada ka sisuliselt, mitte vaid näiliselt.

"Erakond on poliitiline organisatsioon, see pole sotsiaalteenuste üksus. Edgar Savisaar väärib poliitilist rolli," kommenteeris Toom. Auesimehe kohast rääkides ütles Toom, et Savisaarel peab olema hääleõigus mitte hääletamisel, vaid erakonna agenda väljatöötamisel.

"Kui suurt toetust venekeelsete valijate poolt tunnetate?" küsis ajakirjanik. "Ma ei saa aru, miks räägite sellest tulevikus, saan sellega ka praegu päris hästi hakkama. Tean kindlalt, et minu keskmine toetus eestlaste seas on kõrgem, kui Keskerakonna oma."

Toomi nimekirja ei tule, kinnitas Yana Toom.

Yana Toomi asendusliige Brüsselis on Edgar Savisaar

Koalitsiooni minemiseks sobivad Toomi väitel Keskerakonnale kõik erakonnad. Eelistatud erakondi ta ei nimetanud, et mitte läbirääkimiste pinda õõnestada.

"Kui ma võidan, lubasin jah, et tulen Brüsselist ära, see pole kohustuslik, aga meil on pingelised ajad, nii et tuleb ilmselt ära tulla küll. Ma oskan väga palju asju, nii et ma saan hakkama küll," kinnitas Toom, kelle asendusliige on Edgar Savisaar. "Kui tema läheks, oleks mul hing rahul, sest kõik asjad saavad lõpule viidud ja positiivse lahenduse."

Miks olete parem kandidaat kui Jüri Ratas? "Ma ei räägi, et olen parem kandidaat. Ma olen teistsugune kandidaat: teistsuguse ideoloogia pooldaja, teise leeri esindaja, minus on rohkem Keskerakonda kui mõnes teises kandidaadis," rääkis Toom. "Ma ei ole nii väsinud kui Jüri Ratas."

Keskerakonna esimehe kandidaat ei öelnud, kas soovib tulevastel valimistel kandideerida ka peaministriks. "See on erakonna otsus," lausus Toom vaid ja nentis, et sellest rääkida on ennatlik.

Pressikonverents toimus Šveitsi Majas, kus asub ka Euroopa Parlamendi liikme Yana Toomi Eesti büroo.