Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul ei tulnud pärast üksikasjalikku nõupidamist tehtud otsus kergelt.

"Meil oli väga pikk ja põhjalik arutelu sellest, kuidas seni presidendivalimised on läinud, kuidas erinevad erakonnad on käitunud, millised on erinevate kandidaatide šansid valituks osutuda. Me otsustasime peale pikki arutelusid, et me toetame valimiskogus Siim Kallase kandidatuuri. See ei olnud otsus, mis oleks tulnud kergelt," märkis Rõivas.

Erakonna esimehe sõnul pole saladus, et Reformierakonna liikmete, juhatuse ja fraktsiooni liikmete ja erakonna toetajate hulgas on küllalt palju ka neid, kes esimese eelistusena toetaks Marina Kaljuranda või Urmas Paeti. "Samas me peame arvestama, et kolme presidenti Eestile valida ei ole võimalik," ütles Rõivas, lisades, et kõik kolm Reformierakonna kandidaati vääriksid presidendiametit.

Me peame arvestama, et kolme presidenti Eestile valida ei ole võimalik.
Taavi Rõivas

Reeglina nii valitsuses kui erakonna sees hääletamist vältiv ning konsensuslikku otsustamist pooldav Reformierakond langetas seekordsel juhatuse laiendatud koosolekul otsuse hääletamise teel.

"Aga kuna kolme presidenti Eestile valida ei ole võimalik ja Reformierakond üksi seda otsust ei tee, siis see tänane hääletus ei olnud mitte niivõrd populaarsushääletus erakonna sees või isiklike sümpaatiate hääletus, vaid see oli tegelikult arutelu sellest, et kellel neist kandidaatidest on kõige reaalsem võimalus osutuda valituks, kelle taha meil on mõistlik koonduda, et Eesti saaks endale tõepoolest hea presidendi," märkis Rõivas.

Erakonna esimehe sõnul tehti otsus Kallast toetada selge enamusega ning see puudutab nii erakonna fraktsiooni kui valimiskogu liikmeid laiemalt. "Ma loodan, et kõik erakonna liikmed võtavad seda juhatuse soovitust tõsiselt, aga loomulikult peame me arvestama, et nagu ka kõikides erakondades on valijamehed ja parlamendiliikmed seotud kas siis kokkulepetega kohalikus volikogus või siis ka teatud isiklike eelistustega, aga me teeme kõik selleks, et Reformierakonnast oleks võimalikult suur osa Siim Kallase taga ja ka teised erakonnad leiaksid võimaluse lõpuks ometi kokku leppida," lootis Rõivas.

Reformierakonna esimees tänas sotsiaaldemokraate ühistöö eest. "Koostöö logises pisut mõlemalt poolt. Ühelt pool esimeses voorus, ühelt poolt kolmandas, aga teises voorus me näitasime, et 45 häält tegelikult ühe kandidaadi taha oli võimalik koondada. Paraku jäi see kogu parlamendi maksimumiks," tõdes Rõivas, lisades, et presidendi valimine valimiskogus eeldab vähemalt kolme suure erakonna vahelist kokkulepet.

Rõivas: teised erakonnad olid pigem valmis toetama Siim Kallast

Rõivas teavitas erakonna juhatuse otsusest ka Marina Kaljuranda. "Ma ütlesin talle [Marina Kaljurannale - toim] ka, et see otsus tuli ka minu jaoks isiklikult raske südamega, sellepärast et Marina Kaljurand on teinud väga tublit tööd nii valijameeste seas kui Eestis laiemalt."

Rõivase sõnul lähtuti Siim Kallase eelistamisel Marina Kaljurannale ka sellest, et teised erakonnad olid pigem valmis toetama Kallast. "Ma arvan, et Marina Kaljurannast saaks väga hea president, aga huvitaval kombel on juhtunud nii, et kui me kõneleme teiste erakondadega ja oleme küsinud nende käest ka, et kas nad oleksid valmis toetama ühte, teist või kolmandat kandidaati, siis mingil põhjusel nende antud indikatsioonid on sellised, et pigem oleks valmisolek - osadel vähemalt neist - toetada Siim Kallast. Tõsi, peab tunnistama, et kõik need, kes andsid indikatsioonid, et nad oleksid valmis Siim kallast toetama, tegelikult Siim Kallase taha ei koondunud, aga see indikatsioon on olnud selline, erakondade valmisolek on olnud pigem toetada Siim Kallast kui Marina Kaljuranda."

Eilne hääletustulemus muutis nii mõnegi erakonnaliikme arvamust.
Taavi Rõivas

Küsimusele, kas Rõivas on andnud Kaljurannale tühje lubadusi, kuna Kaljurand on korduvalt öelnud, et Rõivas on talle isiklikult lubanud erakonna toetust valimiskogus, vastas Rõivas, et eilne hääletustulemus [Eiki Nestorit ei toetanud kõik Reformierakonna liikmed - toim] muutis nii mõnegi erakonnaliikme arvamust.

"Seda oli võimalik tõlgendada kui katset saada Marina Kaljurannale paremat positsiooni hetkel, kui erakonna kandidaat oli selgelt Siim Kallas. Ma olen väga veendunud, et selle taga ega isegi sellest teadlik Marina Kaljurand ise ei olnud ja tema on selles pigem kannatanu rollis," sõnas Rõivas.

Ma inimlikult mõistaksin, kui ta oleks praegu ka pettunud.
Taavi Rõivas Marina Kaljurannast

Erakonna esimees lubas homme Kaljurannaga tema isiklikust soovist põhjalikult rääkida. "Ma inimlikult mõistaksin, kui ta oleks praegu ka pettunud. Kes meist ei oleks?"

Siim Kallase toetamine tundus Rõivase hinnangul loogilisem ka seetõttu, et Kallas pääses valijameestekokku läbi riigikogu voorude.

"Ma arvan, et kõik saaksid aru, kui me läheksime valimiskokku kahe või kolme kandidaadiga, siis see oleks kõige kindlam viis, et lõppvoorus oleksid mõned teised inimesed. Nii tugev nüüd Reformierakond ka ei ole, et ta suudaks valimiste teise vooru kaks oma kandidaati saada."

Ma arvan, et Marina Kaljurannal, kui ta seda soovib, on võimalus kas järgmistel või ülejärgmistel valimistel.
Taavi Rõivas

Rõivas arvas, et Kaljurand Reformierakonna toetuseta valimiskokku ei lähe. "Ma usun küll, et seda toetust oleks keeruline ette kujutada, ja ma arvan, et Marina Kaljurannal, kui ta seda soovib, on võimalus kas järgmistel või ülejärgmistel valimistel. Ta tegi ju väga head tööd selle nimel, et toetust saavutada ja sel korral, nagu öeldud, kõigist võitjast ei saa ja paraku on seis selline, et me ei saa kolme kandidaati toetada."

Rõivas ütles, et veel tänase päevani peeti erinevaid läbirääkimisi kandidaatidele toetuse saamiseks ning seda, et juba maikuus oleks võinud mingisuguseid kokkuleppeid saavutada, ei usu mitte keegi.

"Kui me ütlesime 3. augustil välja, et meie kandidaat parlamendis on Siim Kallas, siis enamik erakondi ütlesid selle peale, et võtame teadmiseks, eks me siis paari nädala pärast räägime," lisas erakonna esimees.

00:25 Lõpuks ometi vastus käes: Reformierakond toetab Kallast

23:07 Pukk avaldas lootust, et hakatakse otsi kokku tõmbama.

22:36
Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk lipsas korraks välja ja ütles, et ei tea, kaua läheb. Ühtlasi arvas ta, et otsust ei pruugigi sündida.

22:28
Reformierakonna juhatus kestab juba neljandat tundi ja tundub, et lõppu pole veel paista.

21:54
Suur osa Reformierakonna fraktsoonist tuli lühikeseks ajaks välja hinge tõmbama. Õhkkond tundub pingeline. Pärast pausi minnakse tagasi üles. Reformierakonna pressiesindaja kinnitusel siiski keegi kellelegi halvasti öelnud pole.

21:28
Värskeim info Reformierakonna juhatuse koosoleku juurest on, et koos istutakse veel vähemalt pool tundi. Hea õnne korral saadakse sel juhul kolme tunniga valmis. Algas koosolek ju seitsme ajal.

20:47
Reformierakonna koosolek kestab ilmselt veel pikalt. Arvatakse, et vähemalt paar tundi.

19:03
Reformierakondlased kogunevad

Siim Kallas ütles täna pärast presidendivalimiste kolmandat vooru riigikogus, et juhatus peab tegema selge otsuse, et erakonnal on üks kandidaat ja see peaks olema tema. "Mina olen üles seatud ja mina end maha ei võta sealt. Ma ei kujuta ette, et Reformierakond ütleb, et Siim Kallas võtab kandidatuuri maha," ütles Kallas Delfile antud intervjuus.

Peaminister Taavi Rõivas lubas, et Reformierakonna juhatus otsustab erakonna toetuse suhteliselt lähiajal. "Meil on igal juhul palju arutamist, aga olen kindel, et otsus tuleb seekord suhteliselt ruttu, sest kampaaniat on nüüd vaja teha üle Eesti ja selleks tuleb kandidaadile igal juhul aega anda," ütles Rõivas. "Vaatame juhatusega neid teemasid juba täna, kas ka kandidaadi otsustame kohe, eks aeg näitab."