Reservväelased pidid käsu järgi ilmuma Filtri teel asuva sidepataljoni juurde kella 20-ks. Tegelikult hakkasid kutsutud kohale tulema juba varem ja saabujaid jätkus ka pärast kaheksat. Esmalt registreerisid nad oma saabumise ja siis jätkus teekond bussidega varustust kätte saama. Väljaõpe hakkab homsest. Valdavalt olid saabujad äraootavalt optimistlikud ja ütlesid, et võimalus igapäevarutiinist korraks välja astuda on pigem positiivne. Ka külmakartlikkust keegi üles ei tunnistanud. Oli ka tõsisemaid nägusid, aga päris pahaseid kutsutuid silma ei hakanud.

Vaata videost, mida kohaletulnud reservväelased asjast arvasid:

Staabi- ja sidepataljoni ülem kolonelleitnant René Innos ütles, et saabujate koguarv pole veel teada ja loomulikult on ka neid, kes teatasid, et neil pole võimalik kohale tulla. Põhiliseks põhjuseks, miks kohale tulla ei saada, on tema sõnul tänapäeval töö - paljud inimesed töötavad mõnes teises riigis, näiteks Austraalias või ka Euroopa teises otsas ja kohaletulek on kulukas. Kuni 1200- eurost trahvi tulemata jäämise korral kaalutakse ainult juhul, kui inimene õppust põhimõtteliselt täielikult ignoreerib. Tänase kogunejate üldpildiga jäi pataljoniülem rahule.

Tegu on tema sõnul tavalise reservõppusega, harjutatakse laskmist ja pole välistatud ka väljas ööbimine. "Aga me oleme selleks valmis ja nemad on ka," ütles Innos.

Vaata videost:

Valitsus otsustas eile läbi viia esimese välkõppekogunemise tänavu kehtima hakanud riigikaitseseaduse alusel, mis annab kaitseväele võimaluse reservväelased 24 tunni jooksul kokku kutsuda.

Kaitsevägi kutsus õppusele "Okas" Kaitseliidu Võrumaa maleva formeeritava 433. lahingukompanii ning 2014. aastal pärast Kevadtormi reservi arvatud 10. staabi- ja sidepataljoni staabikompanii.

Õppekogunemise kutsed saadeti reservväelastele SMSi ja e-posti teel ning meedia vahendusel.

Kaitseväe peastaabi operatiivosakonna ülem kolonel Aron Kalmus ütles eilsel pressikonverentsil, et kaitsevägi ootab kõik kutse saanud reservväelasi kohale ilmuma ning tulemata jätmiseks peab olema mõjuv põhjus.

"Me ei taha kellegi suhtes sanktsioone rakendada, kuigi seadus näeb õppusele ilmumata jätmise eest ette kuni 300 trahviühiku ehk 1200 euro suuruse trahvi," rääkis Kalmus ja lisas, et taolisi äkkõppusi hakkab nägema üsna tihti ka tulevikus. Nende õppuste sagedust kaitsevägi aga ei avalikusta, kuna taoliste õppekogunemiste üks eesmärk ongi kutsuda inimesed kohale lühikese etteteatamise ja ilma igasuguse eelinfota.

Ta lisas, et loomulikult ei toimu õppused nii tihti, et need hakkaks olulisel määral mõjutama reservväelaste isiklikku elu ja tööd.

Täna alanud lisaõppekogunemise eesmärk on harjutada riigikaitse käsuahelat alates valitsuse otsuse langetamisest kuni üksuse lahinguvõime saavutamiseni.

Sel aastal kehtima hakanud riigikaitseseadus kaasajastab Eesti riigikaitse põhimõtteid ning annab võimaluse reservväelased kiiresti, 24 tunni jooksul kokku kutsuda.

Kaitsevägi kutsub reservväelasi lisaõppekogunemisele kirja, e-kirja või lühisõnumi saatmisega, e-kutsega läbi riigiportaali eesti.ee, samuti lisaõppekogunemise teate avaldamisega nii trükimeedias, internetis ja ka rahvusringhäälingus.