Harju maakohtu pressiesindaja sõnul oli tegemist kohtueelses menetluses esitatud taotlusega, mida menetleti kinniste uste taga.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja sõnul läks prokurör Laura Vaik oma taotlusega kohtuniku juurde täna kell 13.15. Samuti saabusid sinna ka Savisaare advokaadid Oliver Nääs ja Üllar Talviste.

Nääs ja Talviste sisenesid kohtumajja kella 13.10 paiku ja teatasid meediale, et nad loodavad, et kohtunik teeb kaalutletud otsuse. Kaitsjate teatel ei hakkaks Savisaar kedagi mõjutama.

Talviste ütles peale istungit, et kaitsjate põhiline vastuväide oli see, et tegemist on olukorraga, mida võiks nimetada olukorraks „rahva hääl on jumala hääl“. „Savisaarel on nii suur valijate mandaat ja sellesse sekkumine, kas siis aktiivsesse või passiivsesse valimisõigusesse ei tohi olla disproportsionaalne ja antud juhul see võiks olla kaalukeeleks,“ sõnas ta.

Kohtunik Aime Ivanson ei võtnud kaitsjate tehtud taotlusi arvesse ja teatas, et teeb riigiprokuratuuri taotluse rahuldamise või mitte rahuldamise kohta määruse 30. septembril.

Prokurör esitas enda sõnul kohtule ka erinevaid tõendeid, mis pidid põhjendama Savisaare ametist tagandamise vajalikkust. Mis tõenditega tegu on, prokurör ei avaldanud.

Samuti kordas prokurör üle, et eile nö lekkinud dokument oli avalike suhete osakonna töödokument ning selles sisalduva info põhjal ei maksa uurimisest järeldusi teha. Lisaks tõdes prokurör küsimustele vastates, et kahtlustatavate ringi suurenemine uurimise käigus ei ole välistatud.

Delfile teadaolevalt esitas prokuratuur kohtule Savisaare Tallinna linnapea kohalt vabastamiseks kolm peamist põhjendust:

1) Linnapeana jätkates võib Edgar Savisaar mõjutada võimalikke tunnistajad ehk linnavalitsuse ametnikke.

2) Edgar Savisaare linnapeana jätkates võib tekkida oht, et Savisaar hakkab koostama ennast õigustavaid dokumente.

3 )Savisaarel on emotsionaalne side linnavalitsuse ametnikega, mistõttu ei pruugi ametnikud anda tõele vastavaid ütlusi.

Harju maakohus lükkas eile edasi riigiprokurör Laura Vaigu taotluse kõrvaldada ametist Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Seda põhjusel, et prokuratuur saatis Savisaare advokaatidele vale dokumendi ja seetõttu ei saanud tutvuda õige taotlusega.

Tallinna volikogu esimehe Kalev Kallo tagandamise suhtes otsus reedel.

Edgar Savisaar kahtlustatakse korduvas altkäemaksu võtmises. Kalev Kallole on esitatud kahtlustus altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasaaitamises.

Kahtlustatav või süüdistatav kõrvaldatakse ametist prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt toime panna kuritegusid; edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.

Kahtlustatava või süüdistatava ametist kõrvaldamise määruse koopia antakse kahtlustatavale või süüdistatavale ja saadetakse tema töökoha juhile.

Kui ametist kõrvaldamise alus langeb ära enne süüdistusakti kohtusse saatmist käesoleva seadustiku § 226 lõikes 3 sätestatud korras, tühistab eeluurimiskohtunik või prokuratuur ametist kõrvaldamise määrusega, seisab kriminaalmenetluse seadustikus.